Monday, December 17, 2012

Apam Pisang Lemak Manis

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni saya buat apam pisang yg sangat lembut. Sebelum ni banyak resepi apam pisang yg kebanyakkannya menggunakan telur. Kali ni saya guna resepi apam kentang/apam labu manis utk buat apam pisang lemak manis ni. Nama apam pisang ni saya tambah lemak manis supaya dpt membezakan di antara apam pisang yg sedia ada sebelum ni. Pada yg nak merasa tu, bolehlah cuba, mmng sedap sangat...terasa apam pisang yg sangat lembut, moist dan terasa lemak manisnya. Jom semak resepi mudah ni..




Bahan-bahan:
  • 1 cawan pisang- lenyek halus ( pisang lemak manis/pisang berangan)
  • 1/2 cawan gula pasir
  • secubit garam
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 200 ml air
  • 250 ml santan pekat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh yis
Cara-Caranya
  1. Satukan pisang yg telah di lenyek bersama sedikit garam dan gula di dlm mangkuk. Masukkan tepung beras dan tepung gandum.  Masukkan yis.(kalau nak bancuh yis dngn sedikit air pun boleh)
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul rata. Masukkan santan pekat dan gaul rata semua bahan. Saya gaul guna whisk je.
  3. Perap adunan selama 2 jam.
  4. Sapukan acuan dengan sedikit minyak. Tuangkan adunan ke dlm acuan.
  5. Kukus selama 15-20 minit menggunakan api yang kuat.
  6. Setelah siap bolehlah di hidangkan bersama kelapa parut putih ygdi gaul dngn sedikit garam.

9 comments:

  1. Bestnya nmpk....
    X de stok pisang plak nie...lau x bole try rasa kesedapan lemak manis tu....

    ReplyDelete
  2. Dah lama tak makan apam pisang, nmpk menyelerakan... nak sepiring

    ReplyDelete
  3. saya suka ni kak.... ingat arwah opah saya

    ReplyDelete
  4. As salam....apam pisang nampak gebu ..izinkan saya mencuba resepinya . Terma kasih

    ReplyDelete
  5. As'salam Yatie, macam tau2 aje kak ct tengah makan pisang ni haa..hehehe. sangat menarik, mencuba sesuatu yang baru kan.

    ReplyDelete
  6. Assalam Yatie.
    Cantiknya color apam pisang tu....mesti sedapkan.

    ReplyDelete
  7. salam yatie...
    cantik ye warna apam ni.. putih jer... mungkin jenis pisang yg digunakan yg mengubah warna apam.. selalu kalau apam pisang mesti warna coklat2 sikit kan... kat rumah pun masih ada lagi stok pisang.. bolehlah cuba kalau rajin.. hehe.. sbb madihaa ni kalau nak buat kuih tak berapa rajin nak tunggu kalau adunan nak kena perap2 ni.. hehe.. sabar jelah..

    ReplyDelete
  8. Nak mengapam jugaklah Tie.... teringin!!!!

    ReplyDelete