Thursday, July 26, 2012

Asam Kari Ikan Kerachi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni masak ringkas je. Biasanya ikan kerachi ni saya masak asam pedas ataupun kari, kali ni masak asam kari pulak....ada rasa keduanya dlm masakan ni. Resepi macam biasalah ambil dari Che Mat Gebu yg pakar memasak tu. Kalau takde idea nak masak apa, mmng wajib singgah blog che mat ni...pasti jumpa macam2 resepi yg best kat sana. Terima kasih Mat Gebu berkongsi resepi ni, izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya. Resepi asal menggunakan ikan pari, saya pula guna ikan kerachi, terpulanglah pada selera masing2 ya. Jom semak resepinya.


BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 500 gram ikan pari (Yatie guna ikan kerachi)
  • 1 biji terung biru
  • 1 biji tomato
  • 1 genggam daun kesom
  • 2 batang serai
  • 1 kuntum bunga kantan, belah dua
  • 1 senduk nasi cili kisar
  • 1 1/2 camca besar rempah kari ikan (Baba's)
  • 1 cawan jus asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya
BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 7 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 2 biji buah keras
  • 1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan pari dicuci bersih, toskan. Terung dibuang sedikit kulitnya, belah dua dan potong serong sederhana tebal, rendam. Tomato dibelah enam. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai hingga harum, masukkan bahan kisar halus hingga wangi, tambah cili kisar dan tumis sekejap. Masukkan rempah kari dan gaul rata. Tambah sedikit air, kacau dan masak hingga rempah dan cili garing.
  3. Tuang air secukupnya, kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan pari dan terung (toskan), tambah jus asam jawa, daun kesom dan bunga kantan. Biar mendidih perlahan.
  4. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan belahan tomato, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...

6 comments:

  1. Cup cupp....haaaaahhh..(hirup kuah).kemecer kak..

    ReplyDelete
  2. Assalamulaaikum Yatie
    macam sedap sangat kari Yatie ni sbb tambah kuah keras,cili kisar,belacan,bunga kantan dan kesum,mesti ada rasa asam pedas jugak ni boleh lah try esuk lusa baru tau rasa nya sbeenar nya kan..
    cmg mmg terhebat semua resepinya sedap2 belaka kan..

    ReplyDelete
  3. sedapnye.. nanti dni cuba resipi ni :)

    ReplyDelete
  4. Assalam yatie,
    wah ada lauk kari..selalunya kita suka buat kuahnya lebih sikit boleh cicah dgn roti canai/prta or roti aje..

    ReplyDelete
  5. Erm sedapnya asam pedas... lama tak makan... stok kesum frozen pon dh secotet je tinggal... kantan pun dh habis... nak kena kirim kawan balik msia or order kat kedai asian yg jauh di city tu la gamaknya...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Yati Cayang;
    Nampak mcm sedap jer..jom kita tukar...Kak Lin masak kari ikan tenggiri resepi dari CMG...hik3

    ReplyDelete