Thursday, June 21, 2012

Kek Pandan Kelapa

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni nak kongsikan bersama resepi kek pandan kelapa kegemaran saya dari zaman anak dara lagi. Kalau kek perisa pandan, mmng saya makan lebihlah. Anak2 pun dah tau daaaa..kalau nampak kek kaler hijau je dah cakap..ni kek kegemaran mama..rupanya selama ni Hamka nurun mamaNya lah suka kek/kuih warna hijau.....he3...
Ok resepi ni simple je mcm resepi kek butter yg lain tu. Biasanya saya buat letak ovallete sikit supaya kek ni lembut dan cantik je takde menggunung tengahnya. Kek ni juga boleh ditukar pada perisa lain, jadi namanya kenalah tukar juga. Ada yg berkenan ke....kalau nak merasa tu, kenalah cuba sendiri...jom semak resepinya.


Bahan-Bahan (loyang 8x8 inci)
  • 250 gm butter
  • 1 cawan gula kaster (1/4 cwn dan 3/4 cwn)
  • 1 sudu kecil ovallete
  • 5 biji telur gred A (asingkan kuning dan putihnya)
  • 2 cawan tepung superfine/tpng gandum*
  • 1 s/k baking powder*(* di ayak bersama)
  • 100 ml santan pekat
  • 2 sudu kecil perisa pandan/pandan emulco
  • sedikit pewarna hijau
  • sedikit kelapa kering-utk tabur atas kek
Cara-Cara
  1. Pukul putih telur bersama 1/4 cwn gula kaster hingga ringan. Ketepikan.
  2. Sementara itu dlm bekas lain,pukul butter,ovallete dan 3/4 cwn gula kaster sehingga kembang dan putih.
  3. Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul sebati.
  4. Masukkan pandan emulco/perisa pandan juga pewarna hijau.
  5. Masukkan tepung berselang seli dengan santan. Kacau rata sehingga adunan betul2 sebati.
  6. Masukkan adunan putih telur dan gaul kaedah kaup balik.
  7. Sediakan loyang yg telah dilapikkan kertas minyak. Sapu sedikit butter di sekeliling loyang.
  8. Tuang adunan ke dalam loyang, ratakan dan hentak2kan 2 kali. Taburkan kelapa kering di atas kek.
  9. Bakar selama 1 jam atau sehingga kek masak. Guna api atas dan bawah 180c dan letak dirak tengah.
  10. Setelah masak, angkat dan sejukkan diredai kek. Setelah sejuk, bolehlah dipotong dan hidangkan.

22 comments:

  1. salam yatie...atie singgah malam.lapar lak negok kek pandan kelapa tu :D

    ReplyDelete
  2. As'kum Kak Yatie cayangg... wahhh baru nak tutup PC ternampak kek pandan kelapa Kak Yatie ni sha memang suka kek yang ada kelapa... best ni... Insyallah kali ni tak nak tangguh lagi.. nak kena buat jugak! Insyallah entah bilalah agaknya tu.. tq ya kak Yatie cayangg dia muahzzz

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Yatie..
    Gebus nampaknya kek tu..saya ambil resepi nie ye.

    ReplyDelete
  4. kek pandan dh pernah makan..kek pandan kelapa jer belum...tp tgk kek ni lembuttt nyer...mesti sedappp ni...

    ReplyDelete
  5. makkk aihhh terliuuuurrrr dibuatnya



    btw dah follow sini
    http://zaidatulaznishamsuddin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Assalam Yatie.
    Saya pun suka kuih yang color hijau.Gebu dan sedap nampak kek pandan ni.

    ReplyDelete
  7. As'salam Yatie

    sukanya tengok kek yang gebu ni, ditambah aroma pandan lagi. pasti wangi satu dapur masa tu kan. k.ct pun suka kek2 yang lembut macam ni makan pun laju aje habisnya :)

    pasti k.ct akan cuba Insya'Allah :)

    ReplyDelete
  8. asslm Kak Yatie...sukanye tgk kek pandan tu..nmpk sgt gebuss n sedap la...QH nk amik yer resepinye

    ReplyDelete
  9. Assalam yatie,
    cantik dan gebu aje kita tengok kek pandan yatie ni..
    confirm sedap ni..nak masuk list lah thanks yatie for sharing ya..

    ReplyDelete
  10. Salam.. Terima kasih Kak Yatie atas sokongan moral dari akak..

    Erm.. actually nama saya, Nur bukan Sue.. (mungkin akak tersilap kot)

    Sedap nampak kek pandan ni.. Bila2 nanti boleh cuba..

    ReplyDelete
  11. Saya kena berehat dulu dari projek mengekek. Tak afa org nak makan

    ReplyDelete
  12. Assallamualaikum kak Yatie..

    Kak, cam kek span pun ada gak rupa kek akak ni. Suker kaler2 hijau ni.. Ada kelapa lagi.. Teringat pada kegemaran mak di kg. Mak Naz suka sekut yg ada letak kelapa kering. Kalau kek tak taulah dia suka ke tak tp rasanya cam suka jer..

    ReplyDelete
  13. Bestnyer kek nie..ct nk kena cuba gak nie

    ReplyDelete
  14. Salam yati.slmt berhujung minggu.kek hijau....kek Hamka dan mamanya ni...menarik letak santan...kekpun nampak lembut je..

    ReplyDelete
  15. Salam Kak Yatie... Walla... Pandan dan kelapa memang serasi... Dah terbau2 dah kek nie... :)

    ReplyDelete
  16. Kak Yatieeeee...........

    Assalamualaykumwbh.....looks yummy....waaa....errr, do I sound familiar...ingat lagi? hahahaha...missed u kak. Baru dpt BW ni....

    ReplyDelete
  17. wah nampak sedap kek kelapa ni.

    ReplyDelete
  18. Asslm kak Yatie...gebusnya kek akak ni...kak Yatie nk tanya sikit boleh...kek lapis kukus lapis creamcheese tu kat resepi baking powder 1/2sk, soda bicarbonate 1sk ye... memang mcm tu ke atau terbalik ye kak...

    ReplyDelete
  19. gabunya kak...cantik la bila letak kelapa kering...jadik menarik rupa keknya...:)

    ReplyDelete
  20. assalam yatie..
    dulu2 zaman anak dara selalu buat kek pandan.. rindu pulak nak mkn kek pandan.. tak tak pasti resepi ni sama tak dgn resepi kek pandan yg dulu2 tu... resepi lama dulu entah kat mana peginya..

    ReplyDelete
  21. salam yatie..
    nampak sedap ajanya...bolehkah akak tanya apa tu ovallete ??? akak duduk di luar negeri.. ={{

    ReplyDelete