Friday, April 27, 2012

Gulai Ayam Tomato Hijau

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Macam biasalah hari ni kena masak cepat. Saya pun takmo pening2 kepala nak fikir masak apa, jadi masaklah menu yg ringkas dan di gemari seisi keluarga. Resepi ni mudah je, tapi saya lebih suka letak tomato hijau bila masak gulai/lemak ayam. Saya dari dulu mmng suka sangat makan tomato hijau dlm masakan. Kalau beli tomato tu, mesti 3 jenis. Satu jenis yg merah biasa, satu jenis yg hijau dan satu lagi tomato ceri. Kalau buka esbok tu, pandailah memasing cari tomato kegemaran. Macam biasalah kalau tomato ceri tu Hamka ngadap sendiri je. Kejap2 buka esbok..cari tomato kegemaran dialah. Kadang2 tu dah abes, dia katanya kita sorokkan....adoyaiiiii...zalim sangat ke mama nak sorokkan makanan tuuuuuuuuu...dah minat sangat agaknya..tu yg ckp apa yg terlintas.....

Oklah tamo citer panjang coz mlm tadi dah mengarang kisah semut dan kerengga. Lagipun dah lama tak mengarang, tu yg asah bakat mengarang lagi. Kali ni kisah anak sendiri, mmng sepontan jelah taip apa yg di ceritakan...btw mmng klakarlah Hamka ni...
Jomlah semak resepi yg mudah ni.


Bahan-Bahan
  • 1 ekor ayam (dipotong 16,cuci dan toskan)
  • 3 biji kentang- kupas kulitnya dan potong 4 setiap satu
  • 3 biji tomato hijau- di belah 4 setiap satu
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan air atau secukupnya
  • 4 helai daun limau purut
  • garam dan sedikit gula
  • 3 batang serai (diketuk)
  • 1 keping asam gelugur
  • 1/2 cwn minyak utk menumis
Bahan-Bahan Kisar :
  • 3 tangkai cili merah
  • 15 biji cili api merah
  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bwng merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dlm periuk.
  2. Tumiskan serai yg di ketuk dan masukkan bahan2 kisar.
  3. Tumiskan sehingga terbit minyak dan naik bau.
  4. Masukkan ayam dan kentang. Masukkan air dan gaul rata, biarkan sehingga mendidih.
  5. Setelah kentang separuh masak, masukkan santan pekat, garam, gula,asam gelugur dan tomato hijau.
  6. Biarkan mendidih sambil di kacau rata.
  7. Masukkan daun limau purut.Setelah sebati, perasakan masam manisnya. Bila dah siap tutup api dan bolehlah di hidangkan.

**Boleh tambah air lagi kalau nak gulai yg berkuah, terpulang pada selera masing2 ya.

7 comments:

  1. menarik resepi ni yatie. nanti ella nak cuba.

    ReplyDelete
  2. salam kak yati...resepi ni ala2 masak lemak cili api kan, Liza suka ni...pedas2 campur pulak ngn masam2 tomato...perggghhhh

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Yatie cayang... serius ni.. perut dah lah lapar.. sampai sini terus kecurr..... nakkkkk

    ReplyDelete
  4. nmpk sedappp...boleh la cuba jugak nti...

    ReplyDelete
  5. menarik tgk gulai akak guna tomato hijau tu..kat sini tak ada jual pula tomato gitu.alahai kelakar la hamka..:)

    ReplyDelete
  6. Salam kak yatie! tomato ijau ni specis tomato belum masak lagi eak? ke ada jenis tomato hijau? hihihi... jakun sgt2 sbb biasanyer terung yg bulat2 tu kaler hijau kan kan :D sedap ni kan kalau letak tomato mcm nii, kita pun kalau gulai2 suke sgt nak campur dgn mcm2 sayur, sbb sedap :)

    ReplyDelete
  7. salam..sodap ni haaaa kak.kalau sy makan mesti tambah nasi punya..

    ReplyDelete