Bahan-Bahan (loyang 8 inci)- Yatie guna acuan bahulu pecah 8 dpt dlm 3 keping bingka ni.
- 1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji).. di lenyek kasar
- 1 cwn tepung gandum*
- 3/4 cwn gula*
- 1 cwn santan*
- 1 cwn susu sejat/cair*
- 1 biji telur*
- 2 sudu besar butter*
- sedikit garam
- Blender semua bahan*
- Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
- Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter.
- Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
- Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi sedap.
Kak Yatie. . Hari nak hujan ni. Sedap mkn bingka tu dgn air tea panas. . Fuhhhh. . Layan betul lah. . .
ReplyDeleteTerima kasih yatie.. kuih ni mmg rating tinggi kt rmh saya.. smpai malas nk buat n3.. hihihi..takut jemu pulak kwn2 yg btandang.. hari ni saya membakar jugak.. bingka pandan..mencuba rspi cik mat rasanya..
ReplyDeletetak pernah lagi tengok dan makan Bingka Pisang. Tp kan Yatie .. nmpk sedap sgt.
ReplyDeleteklu dah ulang buat lagi..
ReplyDeletememang sedapp bebenor bingka tu kak..
mas pun terliur nengoknya...
Sedapnya tengok... bila anak2 berkumpul nanti bolehlah buat...
ReplyDeletePisang ape yg sedap buat bingka ni kak?
ReplyDeleteAslmkum Yati.apa2 kuih ada letak pisang mmg suka tp kuih bingka gini belum pernah cuba.masuk senarai dulu....
ReplyDeletetengok sayur lemak pucuk manis dg labu kat bawah tu....lama tak mkn.antara sayur kegemaran ni...