Tuesday, April 19, 2011

Gulai Kari Ketam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni saya masak awal sikit. Maklumlah saya beli ketam, jadi tak bolehlah di biarkan lama2 kat dapur tu..kang berjln pulak ketam tu. Bila dah masak tu...apa lagi, saya pun meratah dulu sorang2...hai sedap betullah. Lama tak makan ketam, sesekali layan, mmng tak hengat orng lain... hehehehe... Bila suami dan anak2 balik nak makan nanti, kita pura2lah belum menjamah ketam ni...barulah dpt makan lebih. Hai penangan ketam ni mmng sedap betullah..sedap hingga menjilat jari. Saya goreng sebahagian ketam ni sbb anak bongsu saya tak makan pedas. Kesian pulak bila dia nak makan ketam nanti. Kalau masak lauk ketam ni, terpaksalah masak lauk lain. Saya masak ayam kunyit buat lauk sampingan. Oklah jom kita semak bahan2 utk memasak gulai kari ketam ni. Gulai ni sedap tau di tambah timun, boleh juga di gantikan nenas. Selamat Mencuba.



Bahan-bahan
  • 10 ekor ketam
  • 1 biji buah tomato- di belah 4
  • 1 batang timun- di belah 4 dan potong 2 inci
  • 1 keping asam gelugur
  • 2 cwn santan pekat
  • 2 cwn santan cair
  • 3 sudu besar serbuk kari ikan*
  • 1 sudu kecil serbuk jintan halus*
  • 1 sudu kecil jintan kasar*(* bancuh dngn sedikit air)
  • garam dan sedikit gula
  • 1/2 cwn minyak utk menumis
Bahan Kisar
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • 2 sudu besar cili kisar
  • sedikit belacan
Bahan Tumis
  • 2 biji bwng merah- dimayang
  • 1 ulas bwng putih- di mayang
  • 2 btng serai- di ketuk
  • 1 btng kulit kayu manis, 2 kntm bnga lawang, 2 biji buah pelaga, 1 kntm bunga cengkih
Cara-cara
  1. Bersihkan ketam, cuci dan toskan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumis. Tumis sebentar.
  3. Masukkan bahan2 kisar dan tumiskan sehingga naik bau.
  4. Masukkan serbuk kari dan serbuk jintan yg di bancuh dngn sedikit air. Gaul lagi dan tumis sehingga sebati.
  5. Masukkan santan cair dan biarkan mendidih sebentar.
  6. Masukkan ketam, timun, asam keping, garam, dan sedikit gula. Gaul sebati.
  7. Masukkan santan pekat, tomato dan gaul lagi. Biar mendidih dan kacau sebentar.
  8. Perasakan, bila dah cukup rasa, tutup api dan bolehlah di hidangkan.

29 comments:

  1. salam yatie .. kak mai nak minta sepiring jadilah nak buat lunch hari nii..hehehe

    ReplyDelete
  2. Sedapnya masak kari ketam yg Yati hidangkan tu...manis isi ketam. week end hari tu ke pasar teringin juga nak beli ketam..tp tak da fresh,ada yg sejuk beku..ada yg dah patah sepit...susah nak dpt yg segar...

    ReplyDelete
  3. sedapnya lamanya sy tak mengulaikan ketam

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Yatie..Sedapnya gulai ketam

    ReplyDelete
  5. nak sekor ketam tu......
    sedappnya tengok....
    tak baik tau ratah ketam sorang2...ajak la mas..he..he...

    ReplyDelete
  6. Yatie..owh ni la gulai ketam tu eh..terliur tengok sbb dah lama x masak ketam...huhuuuu...kejiii taaauuu...mintak sekor, x elok makan sorang2..berdua dengan mu..pasti lebih baik...aku yakin ituuuuu...hehehhehe

    ReplyDelete
  7. as salam kak....

    nak makan t/hari kat umah akak nih...ada x ketam utk lia n anak2....heheheh....lia x penah cuba ketam masak kari kak...biasanya masak lemak cili api atau pun masak sambal...aritu tgk kak hana masak asam pedas...ni akak masak kari pulak....kene cuba dua2 jenis masakan ni lah klu beli ketam....

    ReplyDelete
  8. amboi3! bukan main posing ketam tu yek... ngelat nih, kak Yatie mkn lebih ya.. hihi..

    ReplyDelete
  9. ni rasa nak tros p pasar beli ketam ni k.yatie..heheh

    ReplyDelete
  10. amboi kak ratah ketam sorang2 yer...tak ajak kita pun...haha sedap tu...nieza pun kalau mkn ketam tak nampak nasi dh suka ratah gitu jer...

    byk dh tertinggal n3 akak ni sorry lately ni bz jer..nieza ni bz sokmo...hehe

    ReplyDelete
  11. salam yatie - sedap nya kalau dekat ni dh hulur kan bekas kosong ni

    ReplyDelete
  12. AS-SALAM KAK
    suka makan ketam...ni yg buat saya rasa lapar tgk masakan kAK Yatie

    ReplyDelete
  13. Nak join mkn ketam sekali boleh??.. Kalo mkn kat rumah ni tak best.. takde geng.. kena mkn sorang2x

    ReplyDelete
  14. Selaamt petang nak mentong ratah ketam jgklah kak..hehehhe..ada lg x? dapt sekor pun x pe lepaskan gian dah lama x makan ketam..mana aku nak cari ketam kat Segamat ni huhuuhu..

    ReplyDelete
  15. @ilahjy
    wkmsalam, nak sepiring ke sekor kak...ekekekke...nah ambillah...

    ReplyDelete
  16. @Mamasya
    mmng nasiblah, kekadang susah gak nak dpt yg fresh..yg ni betul2 fresh..manis jek...

    ReplyDelete
  17. @Chik Mimi
    samalah Chik Mimi..tu yg Yatie jakun sikit ni...meratah ketam sorang2..ekekkeke..

    ReplyDelete
  18. @Sue @ Nenie
    wkmsalam, tq singgah sini...nah akak bagi rasa sekor ketam..suka tak..

    ReplyDelete
  19. @Mas
    sekor cukup ke Mas....bnyk lagi ni...kat resepi tu 10 ekor...sebenarnya akak masak lebih...biar puas semua makan...sesekali apa salahnya kan...mailah kita ratah sama2..

    ReplyDelete
  20. @Ummi
    alahai K.Ummi siap nyanyi lagi..ni yg tak tahan ni....ni Yatie ada simpankan utk akak 3 ekor..cukup tak....hehehehe...

    ReplyDelete
  21. @Mamamya
    wkmsalam, ada ni setakat 3 ekor utk Lia dan anak2...cubalah mmng sedap gulai ni...selalu masak lemak cili api jek...

    ReplyDelete
  22. @Sari Yusa Ibrahim
    hah3..akak tak taulah, kalau baca komen Yus mesti gelak jek..klakorlah....terhibur akak...sesekali mkn lebih...apa salahnya kan...ngeee...

    ReplyDelete
  23. @azila
    beli jngn tak beli....ikut mcm akak, dah siap masak, ratah sorang2 dulu....heh3...kejiii tawww..

    ReplyDelete
  24. @Nieza
    laaarrr ingatkan Nieza tak suka ketam...tu yg tak ajak tu...lenkali akak ajak ratah sama2 ya...apa pun tq sudi luangkan masa di sini.

    ReplyDelete
  25. @lina
    wkmsalam, leh je..tapi kita tukar2 makananlah ya..baru adilkan...heh3 guwaw jek...

    ReplyDelete
  26. @ady
    wkmsalam, selera kita samalah...sesekali layan ketam ni mmng syok abesss....

    ReplyDelete
  27. @Yani
    jom2...silakan sifuku....kejap eehhh Yatie siapkan apa2 yg patut lagi ni....

    ReplyDelete
  28. @Siti Indrawati
    ada lagi ni kalau setakat nak rasa...jom akak temankan mak et ratah2 ketam ya....nak lebih masak sendrik tawwww...

    ReplyDelete
  29. Assalam kak yatie..
    Uwaa sedapnya ketam..Nak cikit kak..A"ah kalo masak ketam mmg kena dalauk len gak kan,sbb ketam selalu men ratah2 jer,hihi..

    ReplyDelete