Thursday, January 27, 2011

Strawberry Marble Chiffon Cake

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Hari ni saya buat kek chiffon perisa strawberry. Kalau ada perisa mcm ni mmng cepat je laku. Anak2 saya mmng suka buah dan perisa strawberry. Kali ni saya guna strawberry emulco je, alhamdulillah mmng sedap kek ni. Saya guna resepi kek chiffon pandan dan saya marblekan je adunan tu, terpulanglah pada selera masing2 ya...kalau guna perisa lain, jadilah marble lain. Ok jom kita tngk bahan2 yg di perlukan.
Sementara nak taip resepi ni, saya makan kek chiffon yg berbaki 5 potong....hehehe...sedap betullah....



Bahan A
  • 6 biji kuning telur
  • 2/3 cawan minyak masak/ Mazola
  • 2/3 cawan susu cair
  • ½ sudu kecil garam
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak
  • 2 sudu kecil baking powder* diayak
Cara-cara menyediakan Bahan (A):
  1. Pukul kuning telur, garam dan gula sebentar atau sehingga sebati.
  2. Masukkan minyak & susu cair dan kacau lagi.
  3. Masukkan tepung( yg telah diayak bersama b. powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.
Bahan B
  • 6 biji putih telur
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 sudu kecil cream of tar tar
Bahan C
  • 2 sudu besar strawberry emulco
Cara-cara menyediakan Bahan (B):
  1. Pukul putih telur sehingga kembang, masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang.
  2. Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
  3. Kemudian masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
  4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu biarkan plain dan satu lagi di campurkan bahan C (strawberry emulco)
  5. Tuang adunan ke dalam periuk lubang secara berselang seli ...tak perlu di lenser.
  6. Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c
  7. Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
  8. Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.

28 comments:

  1. akak, saya dtng lagi..nk mkn kek chiffon lak ni...hehe sedapnya..menarik marble pink tu...btw nk tanya kalau x bubuh cream of tar tar tu boleh tak kak..kat sini tak ada jual pula cream tu.

    ReplyDelete
  2. salam kak yati,
    tak jadi nak minta kalau dah tinggal 5 slices...ekekekeke...balik la

    ReplyDelete
  3. lama betul yatie tak buat kek cifon ni kan... tah berapa byk kak ilah print baru buat 1 jer kot..dah mariii yg canteek ni ppulaaa ni yg jeles niii ..lapau la pula nieee..

    ReplyDelete
  4. aduh! yatie.... ita mmg pantang nampak kek chiffon.. mmg suka sangat ni masuk list ni nanti boleh cuba... TQ for sharing....

    ReplyDelete
  5. lama dah mas tak menciffon....
    cantik kek cipon tu....nmpk gebu la.....

    ReplyDelete
  6. adoiii teringinnya nak mkn kek chiffon... gara2 chiffon ku tk jadi itu hari, sampai hari ni merajuk tknk berchiffon lgi :D

    ReplyDelete
  7. ya ampun..
    giles gebulah kak yatie..
    kak..esok simpan utk ku..ayu ke taman u yer...hehehehe

    ReplyDelete
  8. salam yati ..
    lama tul ieda x ke sini .. makin sedap menu2 nie .. gebus lah kek tuu :)

    ReplyDelete
  9. bestnya keke chiffon ni...mau telah air liur rasanya..

    ReplyDelete
  10. kak yatie..chiffon chiffon ni mmg kegemaran saya..ishh rasanya cam susah je nak mermablekan lapis cam tu kan?sebab dia gebu je nak tuang dlm loyang

    ReplyDelete
  11. Salam Yatie..
    Masih blm ada confident nak buat kek chiffon nih lagi...
    tapi bila tgk chiffon yatie mcm teruja nak buat...

    ReplyDelete
  12. As salam yatie,
    kek marble chiffon, wah quite challenging juga nak buat ni..kita pernah buat tapi pasal nak buat marblenya & lama sanagt nak mengadjust tu putih telur dah deflate..huhu

    ReplyDelete
  13. @Nieza
    takpe dtng lagi, akak mmng suka..nah akak bagi rasa sepotong....nnti Nieza buatlah ya...kalau takde cream of tartar tu gantikan dngn 1 sudu kecil lemon jus....pkl putih telur hingga betul2 kembang....kalau terbalikkan dia tak jatuh...tu je....

    ReplyDelete
  14. @hani
    wkmsalam, hah3..klakorlah pulak, takpelah akak bagi rasa sepotong ya..jadilah wat rasa2 jek...suka tak?...

    ReplyDelete
  15. @ilahjy
    jngn jeles kak...akak buat lagi gebuuuuu....cubalah..

    ReplyDelete
  16. @AZLITA AZIZ
    samalah minat kita, suka kek chiffon....mmng sedapkan, lembut mcm sponge....buatlah Ita, guna strawberry emulco senang sikit...sedap plk tu..

    ReplyDelete
  17. @Mas
    ow lama tak menciffon ya...tulah asyik meroti jek...takpe ikut moodlah ya...roti pun best gak..

    ReplyDelete
  18. @zarin
    jngnlah serik, cuba lagi..kalau buat kek chiffon ni, pkl putih telur kena betul2 kembang barulah jadi...pastu cara kaup baliknya tu penting...mudah je...mesti jadi kali ni..

    ReplyDelete
  19. @Citarasa Rinduan
    mmng gebu dan tinggi kek chiffon ni....kalau Ayu dtng akak buat yg lainlah...bagi sebuku kek punya..hehehehe..

    ReplyDelete
  20. @ieda
    wkmsalam, Tq sudi luangkan masa di sini..mmng gebu dan sedap kek ni..cubalah..

    ReplyDelete
  21. @Idah
    ciannya leleh air liur...mailah cuba buat kek chiffon ni..sedap tau..

    ReplyDelete
  22. @izahdaut
    mana ada susahnya Izah, pada akak kek paling senanglah ni...lapiskan mcm kek marble, tu je...yg penting pukul putih telur tu hingga betul2 kembang....klau terbalikkan dia tak jatuh..tu je...cubalah..

    ReplyDelete
  23. @Mama Nani/Mama Hawa.
    wkmsalam,ikut je cara2nya Mama...pasti menjadi punya..cubalah..

    ReplyDelete
  24. @Ayu
    wkmsalam, pada yatie cara ni paling senang...cubalah, mesti menjadi punya..

    ReplyDelete
  25. Salam Yatie,
    akak nak tanya lah, apa tujuan Yatie menghentak kek tu sebelum dibakar. Akak pernah ikut kelas belajar membaking, tapi dia ajar menghentak selepas keluar oven.

    ReplyDelete
  26. salam yatie wow rajinnya dia siap marble lagi

    ReplyDelete
  27. salam yatie...cantik betullah kek chiffon yatie ni...gebu dan kemas je lapisan marblenya...

    ReplyDelete
  28. kak...klu x leser kan loyang ngan minyak xpe ker.... x melekat ker....

    ReplyDelete