Tuesday, January 25, 2011

Serimuka Pisang

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Petang ni kita makan dan cuci mata dengan serimuka pisang. Sebenarnya kuih ni saya buat malam tadi, ingat nak n3 pagi tadi, tapi line tenet slow sangat...so petang ni barulah berkesempatan n3. Apa pun kuih ni boleh lagi di makan menjelang petang. Kalau kuih talam kita nak tahan lama, kita hendaklah masak sebentar adunan tu sebelum di kukus. InsyaAllah kuih talam akak kelihatan cantik dan tahan lama. Kuih serimuka pisang ni ramai yg dah mencubanya, antaranya Kak Jun, Hana, Izah dan Mas. Pagi tadi nampak kat rumah Mas, terliur di buatnya...saya pun makanlah kuih serimuka pisang yg saya buat....mmng sedap dan wangi je bau pisang. Terima kasih pada penyumbang resepi asal iaitu Kak Hasiah MyR...saya kongsikan kat sini pulak ya..



Lapisan Bawah
  • 1 cawan tepung beras
  • 2 cawan santan
  • 2 cawan pisang lenyek
  • 1/2 cawan gula* kalau pisang manis,harap kurangkan
  • 2 sudu tepung kastad
  • 1 sudu kecil esen pisang-saya tambah
  • sedikit pewarna kuning/oren
Cara-cara
  1. Campurkan semua bahan kecuali pisang. Saya masak sebentar hingga naik wap barulah masukkan pisang yg di lecek.
  2. Alas loyang dngn plastik dan sapukan sedikit minyak.
  3. Tuang adunan dan kukus selama 20 minit.
Lapisan Atas
  • 60gm tepung gandum
  • 100gm gula
  • 250gm santan
  • 50gm jus pandan *saya guna 1 sk pandan paste + 50gm santan
  • 1/2 sudu tepung jagung
  • 2 biji telur
  • sedikit garam dan pewarna hijau
Cara-cara
  1. Pukul telur dgn gula. Kemudian campurkan dgn bahan-bahan lain. Tapis dan curah atas kukusan lapisan bawah tadi.
  2. Sebelum tuang adunan di atas lapisan bawah, cakar2kan sedikit atas permukaan pisang dngn menggunakan garpu. Kukus semula selama 20 minit. Kemudian sejukkan dan potong...
  3. * Saya masak sebentar hingga naik wap, barulah tuang atas lapisan bawah tadi....kukus dlm 20 minit. Kuih ni kena betul2 sejuk barulah di potong.

30 comments:

  1. salam yatie...sedapnya kuih serimuka pisang nih..mintak izin copy resepi yer.sblm tue htr sikit kt umah atie yer...

    ReplyDelete
  2. kak yatie, nak serimuka pisang akak lak..mas punya dah lma habiss...sedapp kan kak serimuka ni....

    ReplyDelete
  3. sedapnya serimuka ni...huhu lapar terus la uhuhu

    ReplyDelete
  4. tu diaa...ratu talam kalau buat kuih kukus talam cam ni....ishh ishh ishhh lawo ebebenor..otomatik perut krukkk kreekk lapooo..hahaa

    ReplyDelete
  5. salam yatie...
    tadi yatie bawak lari ita punyer apam kan... sekarang ita bawak larik yatie punyer seri muka pisang dgn loyang2 sekali.... hihihi cabuttttt....

    ReplyDelete
  6. sdapnyaaaaaa.. Serimuka Pisang ..nanti nak try buat.

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Yatie...

    Sedapnya Seri Muka Pisang...Perut Mmg Tgh Lapar Ni....Tgh Hari Tadi Tak Makan...

    ReplyDelete
  8. fuhhh ratu talam sudah mari dgn kuihnya..amboii22 kata dulang paku serpih kata kat yatie kak ilah pun buat juga niii resepi yatie..talam cendollll uuuuuu... dah lama mengidam.. hari g giant setiawangsa ada ler pula cendol bumiputra..terus kak ilah beli dan buat..baru lepas kuar dari kukusan masih panas..lapauuuuu..minta la sikit talam yatie yg dah dipotong tuuu nanti kak ilah nak juga buat talam pisang ni...kita ni kan ratu talam hahaha..

    ReplyDelete
  9. Yatie ni kalau bab kuih talam memang akak puji betul. Cantik betul hasil kerja tangan Yati. Bukan setakat kuih talam je bak kata semua yg yatie buat cantik2 belaka. Bubur candil tu hari tu tengok kat rumah Inahar pun ada jugak buat, tak tau bila akak nak buat pulak

    ReplyDelete
  10. sedap kan kak! masih terasa lagi kesedapannya kat tekak... nanti nk buat lg time ader jamuan...

    re: haah kak nk blk da 4 gud! hmzh da abes.. alhamdulillah... tgh kemas sket2 jerk kak.. paham2 ajer la cam akak dulu.. hihi... jepun susah nk buang sampah cam rete2 karun yg besar2... nk buang kene bayo! huhu... membe kata sumbat jek kontena nnti buang kat mesia.... hahaha.. sabo jerk!

    ReplyDelete
  11. Salam yati..
    jelesnya kita ngan talam tu..cantik jer posing dia..kalau kita wat..siap kedut2 lagi.. hehehe

    ReplyDelete
  12. salam.. cantiknye posing.. kita punye posing x cantik tapi rasa ada mariiiii..hahahahaha

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum...
    Catiknya kaler dia. Kalau saya ni mesti sayang nak telan. HEHEHEHEHE

    ReplyDelete
  14. salam kak, cun la kuih talam ni...tadi nampak kat umah izah...ramai dh yg buat ni...nk kena cuba juga ni..hehe

    ReplyDelete
  15. salam yatie,
    serimuka pisang yang ni kita belum pernah buat..
    yang kita punya dulu pisangnya dihiris dan gaul dengan pulutnya..
    boleh lah masuk list ni..

    ReplyDelete
  16. salam..
    ada lagi ka belen2 tu...
    nak jugak..he3x...

    ReplyDelete
  17. @♥♥azatiesayang ♥♥
    wkmsalam, mmng sedap serimuka pisang ni..wangi je bau pisang tu....nak hntr umah Atie tu jauh sangatlah..apa kata Atie wat sendiri ya...silalah copy resepi dan buat, pastu bagi Yatie rasa ok..adil tak?....kih3....

    ReplyDelete
  18. @Mas
    ow nak rasa akak punya ke...boleh je..jom kita makan sama2 ya..kejap akak buatkan air sekali ya..hehehe..

    ReplyDelete
  19. @efa
    mmng sedap kuih ni..lapor ke...mai akak suapkan seketoi utk Efa..hehehehe..

    ReplyDelete
  20. wow bestnya kuih seri muka pisang ni

    ReplyDelete
  21. @izahdaut
    TQ Izah, mana adanya ratu talam...ada2 je Izah ni tau...nah akak bagi seketoi jek, nak lagi wat sendrik ya...

    ReplyDelete
  22. @AZLITA AZIZ
    wkmsalam, ow nak balas balik yer...siap Yatie kejar Ita sampai rumah...pulang balik tau loyang tu..isilah ayam kenny rogers sekor....aci tak?...kih3..

    ReplyDelete
  23. @LinRosly
    wkmsalam, nape tak makan kak...ciannya lapor...nah Yatie bagi sepiring utk akak wat alas perut..akak makanlah...hehehe..

    ReplyDelete
  24. @ilahjy
    mana ada ratunya kak...mmng suka dan minat sangat kuih2 talam ni...ow tak sabar nak rasa talam cendol akak...nah Yatie bagi sepiring serimuka pisang..kita tukar2lah ya..adilkan....

    ReplyDelete
  25. @aidah
    terima kasih K.Aidah, kalau dekat Yatie dah bagi akak rasa kuih ni..bubur candil Yatie campur tpng gandum sikit supaya tak liat sangat...kalau teringin akak bolehlah cuba..

    ReplyDelete
  26. @hana
    ow dah nak balik gak ya...masa ni mmng busykan.....dah sampai Msia nnti pun lagi busy...akak dulu banyak bagi kat kawan2 je brng2 rumah...bawa yg penting je balik Msia...sbb kat Msia pun bnyk brng2 mcm kat oberC gak...

    ReplyDelete
  27. Nazrah Bakery,
    wkmsalam, sama je....cuma kenalah ikut cara2nya yg betul...tentu cantik permukaan kuih serimuka pisang tu...

    Irish Kitchen,
    Tq...mmng sedapkan kuih ni...tak cantik takpe, janji ada rasa...leh cuba lagi..

    Kak Sam,
    wkmsalam, nape tak mau telan kak....nah yatie bagi 2 ketoi, akak makan ya..kalau abes, Yatie bagi lagi...kih3..

    ReplyDelete
  28. Nieza,
    wkmsalam, tq...mmng cun dan sedap kuih ni...cubalah mmng berbaloi..harum je bau pisang tu..

    Ayu,
    wkmsalam, cubalah resepi yg ni pulak..mmng sedap...Yatie pun berangan nak cuba resepi Ayu pulak..yg ada pulut tu....dlm list lagi ni..

    Mr Mama,
    ada lagi ni dlm seketoi dua....jadilah wat Mr Mama rasa2 ya...hehehehe..

    Matahari,
    mmng sedap serimuka pisang ni...cubalah..

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikumwbh kak yatie...ayu minta izain kopipes resepi ini yer..baru abiskan stock pisang semalam ni. Loveeeeeeeeeeeeeeee the talam....Thank u sgt2!

    ReplyDelete