Tuesday, November 9, 2010

Kari Ayam Kering Ala Rendang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Petang ni baru sempat n3 lauk saya masak tengahari tadi. Saya masak kari ayam kering ala2 rendang gitu. Resepi ni biasalah dari CMG yg famous Amos tu....kalau singgah DTS jadi rambang mata, semuanya nak di masak dan di rasa. Kalau nak masak mcm Mat Gebu tu bolehlah, tapi kalau nak rasa, alamat kenalah cuba sendiri. Oklah mari kita lihat bahan2nya. Terima kasih Mat resepi yg mudah dan sedap ni, akak C&P resepinya di sini ya. Alang2 kat rumah ada kerisik yg dah siap, saya tambahlah kerisik tu dlm masakan ni.

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 800 gram ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
  • 2 helai daun kunyit, hiris halus
  • 2 keping asam gelugor
  • 2 1/2 camca besar penuh rempah kari daging, bancuh dengan 1/2 cawan air
  • 3 camca besar cili kisar
  • 800 ml santan
  • 3 camca besar madu
  • Garam secukup rasa
  • 8 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 3 biji buah keras*(*dikisar halus)
  • 2 camca besar kerisik-akak tambah
BAHAN TUMIS :-)
  • 3 biji bawang merah, hiris
  • 1 ulas bawang putih, hiris
  • 1 kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 5 kuntum bunga cengkih
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum.
  2. Tambah bahan kisar halus dan cili kisar, tumis hingga garing, masukkan rempah kari tadi dan biar hingga terbit minyak. Masuk ayam dan masak hingga ayam kecut.
  3. Tuang santan dan masukkan madu serta asam gelugor.
  4. Kacau dan masak hingga kering, Tambah garam secukup rasa dan juga hirisan daun kunyit. Gaul hingga rata.
  5. Masak sekejap lagi dan boleh diangkat. Hidangkan bersama nasi dagang dan acar mentah.

5 comments:

  1. sedapnyer nampak...:))
    salam perkenalan dari negara bunga sakura
    sedey dengar lagu nih...sayu jer

    ReplyDelete
  2. salam kak yatie...
    Kak, lauk ni senang kan masak, kalau darurat tak de kerisik ke, boleh jee belasah masak yg ni..

    ReplyDelete
  3. mas dah nampak che mat buat ari tu...akak lak buat..nampak sedap sangat...

    ReplyDelete
  4. ni klu mkn ngn roti pun tntu sedap.

    ReplyDelete
  5. salam yatie,
    wah kebetulan kita pun baru masak lauk ni semalam..sedap, my family semua suka..

    ReplyDelete