BAHAN A
- 1 1/2 cawan tepung gandum*
- 1/2 cawan tepung ubi*
- 1 camca besar tepung pulut*(*digaul rata dan ayak)
- 1 cawan gula merah ( guna gula melaka pun boleh)
- 1/2 cawan gula pasir
- 3 cawan air
- 2 camca teh air kapur
- 7 helai daun pandan, kerat kecil2*
- 150 ml air*(*kisar dan tapis untuk jusnya)
- 3/4 cawan gula pasir
- 400 ml air
- 150 g tepung beras*
- 70 g tepung ubi*(*digaul rata dan ayak)
- 1 camca teh air kapur
- Beberapa titik pewarna hijau
- Kelapa parut secukupnya, kukus sekejap
- Sedikit garam halus
- Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih. Sapu sedikit minyak pada dasar dan tepi loyang. Alas dasar loyang bulat dengan plastik bersih (potong ikut saiz dasar loyang). Ketepikan.
- Dalam alat pengisar, kisar semua bahan "A" hingga sebati dan halus, tapis ke dalam satu bekas. Kemudian kisar semua bahan "B" hingga sebati dan halus, tapis ke dalam satu lagi bekas.
- Sukat bancuhan "A" sebanyak 400 ml, tuang dalam loyang tadi dan kukus 10 minit. Kemudian tuang pula bancuhan "B" sebanyak 400ml, kukus 10 minit. Buat secara berselang seli hingga habis. Masa kukusan untuk setiap lapis selama 10 minit.
- Akan menghasilkan 3 lapisan gula merah (bancuhan "A") dan 2 lapisan pandan (bancuhan "B"). Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
CATATAN :- Kacau bancuhan tadi bila hendak menyukat dan ketika menuang ke dalam loyang.
salam yatie. cantiknya kuih kaswi yatie ni. mmg bersinarlah dapur n kehidupan yatie serta anak2.
ReplyDeleteblh tumpang makan? hehe...
salam kak yatie!! uuuwaaaaa...akak ni mmg tau! kita suke sgt ngan kuih2 mcm ni skrg ni tp kelapa tak de lah! sedapnyer! masuk list dulu sampai jumpa kelapa parut dulu ehehe..
ReplyDeleteSlam k.Yatie... rajinnyer akak melapis.. sampai kaswipun akak lapis... cantik tul..pppsssttt Ika kalau x de kelapa parut kukus kelapa kering dlm tin (cam kak Hana) he he he
ReplyDeletewah, lapar la mas tengok kuih kaswi akak, buat cam kuih lapis ye..nanti nak cuba la,memang menggoda la kuih akak, yummy...
ReplyDeleteakak suka mkn kuih kaswi. kretif gak bila diubah suai jd kuih lapis. cantik!!
ReplyDeletesaya mg suka kuih kasui..
ReplyDeletenk kn try buat gak la ni...
lain dr yg biasa..
Salam Yatie....memang pandai goda Akak betoi lah....Akak memang berkenan sangat dengan lapis melapis...dan kukus mengukus ni....harus ku copy and paste resepi ini.....boleh kan....?TQ in advance ya!
ReplyDeletesalam kak yatie,
ReplyDeleteini kaswi kak? rajinnya kak melapis! cantik sebijik cam kueh lapis kak aritu. lawa3x...geram nak amik satu.
makanan favorit ku ni..
ReplyDeleteK.Anis=> wkmsalam, thanks kak atas doamu, semoga akak pun gembira selalu..boleh je, ni yatie beri sepiring kuih kaswi, harap akak suka ya..
ReplyDeleteIka=> wkmsalam, tak payah ada kelapa pun dah sedap...akak mkn dngn kelapa kering je..maklumlah kat perantauan...
ReplyDeleteHalamanku=> wkmsalam, mmng sedap kuih ni, akak saja nak cuba yg lapis2 punya...
ReplyDeleteMas=> seseklai makan kuih kaswi lapis mmng sedap..satu kelainan, cubalah...
ReplyDeletecantiknya warna
ReplyDeleteAin=> mmng cantik dan sedap kaswi lapis ni...akak suka gak ya kuih kaswi...
ReplyDeleteNiezaMan=> ow peminat kaswi juga ya...bolehlah cuba yg ini pulak..mmng sedap..
ReplyDeleteWatierman=> wkmsalam kak, tergoda ke...akak sama dngn yatie lah, suka melapis dan mengukus kuih...tak sabar nak tunggu akak punya..
ReplyDeleteIndahhouse=> wkmsalam, tak caya ke ni kuih kaswi...nah cuba rasa seketoi..kan3 akak dah kata kuih kaswi...hi3..
ReplyDeleteGrecek=> ow awak suka juga ya kuih kaswi ni...
ReplyDeleteFuzidss=> hi3 mmng suka main kaler2 kuih ni..
hmm....nampak sedap..rasa mesti lg sedap..mesti cuba nie..;)
ReplyDelete