Wednesday, May 12, 2010

Kuih Kaswi Lapis

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semuanya. Hari ini saya buat kuih kaswi lapis. Kuih ni sedap dan tahan lama sebab tak menggunakan santan. Lebih sedap lagi bila di makan bersama kelapa parut muda. Resepi asal adalah dari Kak Rinchan dan saya C&P dari dapur Che Mat Gebu. Terima kasih ya chef2 berdua resepi yg sedap ini. Kuih ni dapat banyak....gunakan loyang berukuran 11'' dan kuih kelihatan cantik.



BAHAN A
  • 1 1/2 cawan tepung gandum*
  • 1/2 cawan tepung ubi*
  • 1 camca besar tepung pulut*(*digaul rata dan ayak)
  • 1 cawan gula merah ( guna gula melaka pun boleh)
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 3 cawan air
  • 2 camca teh air kapur
BAHAN B
  • 7 helai daun pandan, kerat kecil2*
  • 150 ml air*(*kisar dan tapis untuk jusnya)
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 400 ml air
  • 150 g tepung beras*
  • 70 g tepung ubi*(*digaul rata dan ayak)
  • 1 camca teh air kapur
  • Beberapa titik pewarna hijau
BAHAN C
  • Kelapa parut secukupnya, kukus sekejap
  • Sedikit garam halus
CARA MEMBUATNYA :
  1. Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih. Sapu sedikit minyak pada dasar dan tepi loyang. Alas dasar loyang bulat dengan plastik bersih (potong ikut saiz dasar loyang). Ketepikan.
  2. Dalam alat pengisar, kisar semua bahan "A" hingga sebati dan halus, tapis ke dalam satu bekas. Kemudian kisar semua bahan "B" hingga sebati dan halus, tapis ke dalam satu lagi bekas.
  3. Sukat bancuhan "A" sebanyak 400 ml, tuang dalam loyang tadi dan kukus 10 minit. Kemudian tuang pula bancuhan "B" sebanyak 400ml, kukus 10 minit. Buat secara berselang seli hingga habis. Masa kukusan untuk setiap lapis selama 10 minit.
  4. Akan menghasilkan 3 lapisan gula merah (bancuhan "A") dan 2 lapisan pandan (bancuhan "B"). Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
** Saya lapis ikut macam kuih lapis...selapis demi selapis, terpulang pada masing2 ya...
CATATAN :- Kacau bancuhan tadi bila hendak menyukat dan ketika menuang ke dalam loyang.

20 comments:

  1. salam yatie. cantiknya kuih kaswi yatie ni. mmg bersinarlah dapur n kehidupan yatie serta anak2.
    blh tumpang makan? hehe...

    ReplyDelete
  2. salam kak yatie!! uuuwaaaaa...akak ni mmg tau! kita suke sgt ngan kuih2 mcm ni skrg ni tp kelapa tak de lah! sedapnyer! masuk list dulu sampai jumpa kelapa parut dulu ehehe..

    ReplyDelete
  3. Slam k.Yatie... rajinnyer akak melapis.. sampai kaswipun akak lapis... cantik tul..pppsssttt Ika kalau x de kelapa parut kukus kelapa kering dlm tin (cam kak Hana) he he he

    ReplyDelete
  4. wah, lapar la mas tengok kuih kaswi akak, buat cam kuih lapis ye..nanti nak cuba la,memang menggoda la kuih akak, yummy...

    ReplyDelete
  5. akak suka mkn kuih kaswi. kretif gak bila diubah suai jd kuih lapis. cantik!!

    ReplyDelete
  6. saya mg suka kuih kasui..
    nk kn try buat gak la ni...
    lain dr yg biasa..

    ReplyDelete
  7. Salam Yatie....memang pandai goda Akak betoi lah....Akak memang berkenan sangat dengan lapis melapis...dan kukus mengukus ni....harus ku copy and paste resepi ini.....boleh kan....?TQ in advance ya!

    ReplyDelete
  8. salam kak yatie,
    ini kaswi kak? rajinnya kak melapis! cantik sebijik cam kueh lapis kak aritu. lawa3x...geram nak amik satu.

    ReplyDelete
  9. K.Anis=> wkmsalam, thanks kak atas doamu, semoga akak pun gembira selalu..boleh je, ni yatie beri sepiring kuih kaswi, harap akak suka ya..

    ReplyDelete
  10. Ika=> wkmsalam, tak payah ada kelapa pun dah sedap...akak mkn dngn kelapa kering je..maklumlah kat perantauan...

    ReplyDelete
  11. Halamanku=> wkmsalam, mmng sedap kuih ni, akak saja nak cuba yg lapis2 punya...

    ReplyDelete
  12. Mas=> seseklai makan kuih kaswi lapis mmng sedap..satu kelainan, cubalah...

    ReplyDelete
  13. Ain=> mmng cantik dan sedap kaswi lapis ni...akak suka gak ya kuih kaswi...

    ReplyDelete
  14. NiezaMan=> ow peminat kaswi juga ya...bolehlah cuba yg ini pulak..mmng sedap..

    ReplyDelete
  15. Watierman=> wkmsalam kak, tergoda ke...akak sama dngn yatie lah, suka melapis dan mengukus kuih...tak sabar nak tunggu akak punya..

    ReplyDelete
  16. Indahhouse=> wkmsalam, tak caya ke ni kuih kaswi...nah cuba rasa seketoi..kan3 akak dah kata kuih kaswi...hi3..

    ReplyDelete
  17. Grecek=> ow awak suka juga ya kuih kaswi ni...

    Fuzidss=> hi3 mmng suka main kaler2 kuih ni..

    ReplyDelete
  18. hmm....nampak sedap..rasa mesti lg sedap..mesti cuba nie..;)

    ReplyDelete