Monday, May 10, 2010

Ayam Ala Kassim

Salam dan bertemu kembali. Ini pula ayam ala kassim yg saya masak dan di makan bersama nasi hujan panas. Lauk ni sesuai juga di makan bersama apa2 jua jenis nasi. Resepi asal adalah dari Azura Suhaimi@MyR dan saya C&P dari rumah Kak.Ummi. Terima kasih ya akak berdua resepi yg mudah dan sedap ini. Kalau kawan2 nak tahu rasanya cubalah ya....memang mudah dan sedap. Jangan ditanya kenapa namanya ayam ala kassim...kena tanya tuan punya resepi ya.


Bahan-bahan:

* 1/2 ekor ayam - dipotong kecil (saya guna 1 ekor dan gandakan rempahnya)
* 3 sudu besar cili kisar - kalau suka pedas boleh tambah
* 2 sudu besar kicap pekat
* 3-4 tangkai daun kari
* air secukupnya
* garam secukup rasa
* gula secukup rasa (*boleh juga guna gula kabung)

Bahan2 kisar:

* 1 labu bawang besar
* 4 ulas bawang putih
* 1 inci halia

Cara:
  1. Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit, kemudian gorengkan ayam tadi separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumiskan bahan2 kisar dan cili kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
  3. Masukkan daun kari dan kacaukan rata.
  4. Biarkan seketika sambil dikacau selalu.
  5. Kemudian masukkan kicap pekat dan tumiskan sehingga kuah agak kering sedikit.
  6. Masukkan pula ayam dan sedikit air (kepekatan dan kecairan kuah bergantung pada selera masing2)
  7. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau dan biarkan sehingga ayam masak dan empuk.
  8. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih,nasi hujan panas, nasi minyak, nasi tomato dan lain-lain.

No comments:

Post a Comment