Wednesday, January 6, 2010

Cotton Soft Japanese Cheese Cake.




BAHAN A.

250 gm cream cheese
50 gm butter
100 ml susu segar
6 biji kuning telur
1 sb jus lemon
1/2 sk garam
60 gm tpng kek/gandum
20 gm tpng jagung

BAHAN B.

140 gm gula halus
6 biji putih telur
1 sk jus lemon

CARA-CARA.
  • Cairkan cream cheese,butter bersama susu segar dan sejukkan.Pkl sebentar telur guna senduk kayu dan masukkan ke dalam adunan cheese tadi.
  • Masukkan jus lemon, garam dan kedua2 tepung dan biarkan sebentar.
  • Dlm bekas lain pkl putih telur bersama gula halus sehingga gebu
  • Masukkan 1 sk jus lemon tadi.
  • Setelah kembang, masukkan ke dalam adunan cheese tadi secara kaup balik.

CARA MASAK.
  • Panaskan oven 300F
  • Tuang adunan tadi ke dalam loyang yg di gris butter dan alas kertas minyak.
  • Bakar secara waterbath selama 1 jam/50 minit.
  • Setelah masak sejukkan dan boleh di potong.....
Resepi asal kek ini di ambil dari kak Ummi,minta izin ya akak.Saya dah cuba kek ini dan inilah hasilnya....

No comments:

Post a Comment