Lapisan Cendol
- 500 ml air
- 170 gm gula halus
- 250 ml air
- 1 peket agar-agar serbuk ( 10 gm )
- 250 ml santan ~ (1kotak santan KARA 200ml campur air jadikan 250 ml )
- secubit garam
- 30 gm tepung jagung
- 500 gm cendol
Cara2nya
- Panaskan 500 ml air bersama gula halus hingga gula larut.
- Satukan agar-agar dengan 250 ml air dan tuangkan dalam adunan gula, masak hingga agar-agar larut
- Satukan santan, tepung jagung dan garam, kacau rata hingga tepung tidak berbintil
- Tapis, dan tuangkan dalam adunan agar-agar.Bila didih, tutup api.
- Biar suam sikit baru masukkan cendol. Kacau rata.
- Sediakan loyang ukuran 10 x 10 inci.Basahkan dengan air.Tuangkan agar-agar cendol.
- Biarkan ia mengeras
- Sementara lapisan cendol mengeras kita sediakan lapisan gula melaka
Lapisan Gula Melaka
- 200 gm gula melaka
- 500 ml air
- 2 helai daun pandan di simpul
- 250 ml air
- 1 peket agar-agar serbuk ( 10 gm ~ 12 gm)
- 250 ml santan pekat ~ ita guna KARA
- secubit garam
Cara2nya
- Panaskan 500 ml air bersama dengan gula melaka dan daun pandan
- Bila gula dah larut, angkat dan tapis
- Dalam periuk lain, satukan 250 ml air dan agar-agar serbuk dan masak hingga agar-agar larut.
- Tuangkan air gula Melaka yang telah di tapis. Tuangkan juga santan dan secubit garam.
- Kacau sentiasa supaya santan tak pecah
*Sebelum tuangkan lapisan gula Melaka ke atas agar-agar cendol, cucuk dahulu permukaan lapisan cendol atau cakar-cakar permukaannya supaya lapisan gula Melaka melekat dan tidak tertanggal nanti.
Kemudian tuangkan lapisan gula Melaka
Biarkan ia sejuk sebelum di dinginkan dalam peti ais.
**Tips dan panduan
Untuk mengelakkan cendol mendap ke bawah, pastikan masukkan cendol dalam adunan santan tu apabila adunan santan telah suam.
Kacau rata baru tuang dalam loyang.
Untuk mengelakkan lapisan daripada tertanggal atau tidak melekat. Pastikan adunan lapisan santan ( cendol ) masih suam ketika lapisan gula Melaka di tuang.
Pastikan juga lapisan atasnya di cakar atau di cucuk-cucuk dengan garfu supaya ia melekat dan tidak tertanggal.
sedap nampak ni, boleh cubelah. salam kenal cik, tengok juge blog saye :)
ReplyDeleteterimakasih ya tipsnya
ReplyDeletemakasih gan resepnya, bentuknya cantik gitu tuh
ReplyDeleteSalam perkenalan kak yatie....sedapnya agar-agar cendol ni...boleh buat sebagai pencuci mulut masa berpuasa nanti... :)
ReplyDeleteSinggah Blogwalking....:)
nak mudahkan kerja rumah?Jom baca ni:
http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/06/basic-h-membantu-memudahkan-kerja-ibu.html?showComment=1433744253588#c6972630485172196856
cantiknye bentuk agar2 tu sayang nak potong...huhuhu
ReplyDeleteSalam Ramadan Kak Yatie
ReplyDeleteCantiklah acuan tu..erm..mcm dah teringin nak mkn..jd kena buatlah..
ReplyDelete