Saturday, January 17, 2015

Kaswi Gandum lagi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang2 ni sedap layan kuih paling simple dan paling sedap di tekak saya ni. Tak pernah jemu makan kuih kasui ni. Lebih2 lagi yg kenyal2 manja dan manisnya pun sedang2 elok je. Suka guna resepi K.Liza ni, mudah dan semestinya menjadi dan sedap. Terima kasih kak berkongsi resepi,dah banyak kali guna resepi ni. Pada peminat kasui tu, apalagi...jom wat kuih mudah ni....sedap tau..



Bahan Sirap :
  • 5 cawan air
  • 1 cawan gula merah
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 helai daun pandan-simpulkan
  1. Masakkan semua dan sejukkan. Buangkan daun pandan tu.Ketepikan dulu.
Bahan lain :
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kanji/ubi- saya tambah 1/4 cwn tpng ubi lagi utk kenyal yg lebih..
  • 1 sudu kecil kapur kuih
  • Kelapa parut ( yang muda)
  • Sedikit garam
Cara :
  1. Panaskan kukusan. Guna loyang 8 inci.
  2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. ( Lapikkan plastik saiz loyang )
  3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
  4. Kukuskan  sehingga masak ( 30 minit )
  5. Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau plastik.
  6. Kelapa muda digaulkan dngn sedikit garam.
  7. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

3 comments:

  1. aslkm... nak tumpang promote blog.. kepada kaki shopping yg berminat dgn gajet/barang2 berkaitan dengan handphone, boleh singgah melawat ke blog hamba ini http://stylomeelogadget.blogspot.com

    ReplyDelete