BAHAN-BAHANNYA :-)
- 2 ekor ikan kerisi saiz besar, siang dan kelar, cuci bersih*
- Sedikit garam dan serbuk kunyit*(*dilumur pada seluruh ikan termasuk bahagian dalam, perap 10 minit)
- 2 biji limau kasturi, diperah jusnya
- Gula dan garam secukup rasa
- minyak masak secukupnya
BAHAN-BAHAN TUMBUK HANCUR :-)
- 5 tangkai cili merah
- 3 biji cili padi merah
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji buah keras hiris
CARA MEMBUATNYA :-)
- Goreng ikan tadi hingga masak, tak perlu sampai terlalu garing, angkat, toskan dan alih ke dalam pinggan yang sesuai. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 tumbuk hancur hingga harum dan garing, guna api kecil dan kacau selalu. Tambah garam dan gula secukup rasa, akhir sekali masukkan jus limau kasturi, gaul dan masak sekejap.
- Ceduk sambal tadi dan letak atas ikan kerisi goreng, ratakan dan boleh dihidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain....Selamat mencuba..
kak aytie..lauk ni kalau makan umi suka padankan dengan kubis masak lemak putih..ish..terangkat sangat
ReplyDeleteikan kerisi memang sedap msak gini kan.. !:)
ReplyDeleteIkan kerisi memang kegemaran saya
ReplyDelete