Nasi Beringin
Bahan-Bahan.
- 4 cawan beras basmathi
- 6 cawan santan (saya guna 1 cwn santan pekat dan selebihnya tambahkan air biasa )
- 2 sudu besar minyak sapi/marjerin
- 2 batang serai - saya titik je
- 5 ulas bawang merah(mayang nipis)
- 3 ulas bawng putih(mayang nipis)
- 3 cm halia(di mayang nipis)
- 4 helai daun pandan-simpulkan
- 2 cm kulit manis
- 2 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 biji bunga cengkih
- 5 butis biji halba
- garam secukupnya
- Cuci beras, rendam selam 30 minit dan toskan.
- Panaskan minyak sapi, goreng bawang hingga kuning dan wangi,.
- Masukkan halia, rempah penumis(kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) dan juga serai serta daun pandan. Tumis hingga harum.
- Masukkan santan dan apabila mendidih masukkan sekali beras dan masak seperti biasa hingga kering. Jika menggunakan periuk elektrik masukkan sekali beras dengan santan dan masak seperti biasa.
- Karih@ kemburkan nasi bila nasi kering. Sedap dimakan bersama lauk kari& sambal udang/sotong kering.
Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam dipotong 12
- 1 labu bawang besar- di mayang.
- 3 batang serai dititik
- 2 keping asam gelugor
- Garam dan serbuk kunyit(utk goreng ayam)
- Garam dan gula secukup rasa
- 4 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 btng serai- hiris halus dan kisar bersama
- 1 cawan cili kisar
- Ayam yg telah di potong, di cuci dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak.Angkat ayam dan toskan minyaknya.
- Tumiskan bawang besar yg di mayang hingga sedikit layu. Masukkan bahan2 yang telah di kisar dan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan serai yg di titik tadi dan gaul lagi.(Tambahkan sedikit air sekiranya perlu)
- Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor. Masukkan pula garam dan gula...perasakan.
- Setelah rasanya ok, bolehlah di angkat dan matikan api.
- Angkat dan boleh di hidangkan bersama dengan nasi putih, nasi beringin, nasi mentega kismis, nasi jagung atau nasi minyak.
No comments:
Post a Comment