Friday, November 7, 2014

Pau Gebu lagi berintikan kari kentang dan kacang merah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang semalam saya buat kuih pau gebu lagi berintikan kari kentang ayam dan kacang merah. Sejak guna resepi ni, saya suka sangat sbb pau gebu pasti menjadi dngn jayanya...takde satu pun paunya yg berkedut. Lagipun tak perlu tunggu lama doh ni naik dah boleh letak inti. Bila dah siap letak inti semuanya, kita terus je kukus guna api besar selama 7 minit. Bila dah siap terus kukus pau selebihnya selama 7 minit juga. Pada peminat kuih pau yg masih teragak2 nak buat tu, cubalah resepi mudah ni..pasti menjadi. Pau ni tetap lembut dan moist je walau dah seharian.Terima kasih sekali lagi pd empunya resepi asal.




Bahan-Bahan
  • 1 kg tepung gandum*
  • 1 sudu teh baking powder*(bahan bertanda * diayak bersama)
BAHAN DILARUTKAN BERSAMA
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 cwn minyak masak
  • 2 1/4 cwn air
  • 11 gm yis
  • 1 sudu  makan gula halus
  • 2 sudu makan susu pekat manis
  • 1 biji telur
**Inti pilihan anda

Cara2nya

  1. Dalam mangkuk besar, ayakkan bersama tepung dan b.powder. Ketepikan dulu.
  2. Kacau bhn diatas hingga gula larut.
  3. Tuangkan sikit2 ke dlm tpng hingga menjadi doh tak melekat ditangan. Biarkan 5 minit.
  4. Ambil sedikit doh, leperkan & masukan inti pilihan, kemaskan dan alaskan dngn plastik/kertas minyak yg di potong kecil. Susun dlm loyang dan jarak2kan sedikit.
  5. Biar hingga doh naik 1 kali gnda (jngn terlalu naik, dah penuh 2 loyang pengukus saya mula mengukus)
    Kukus 7-10 minit (saya kukus 7 minit shj) balut tudung pengukus
  6. Buka tudung pengukus dan angkat kuih pau. Sejukkan di redai kek dan bolehlah di makan.
***Pastikan air betul2 mendidih bila hendak mengukus kuih pau. Balut penutup kukus dngn kain supaya air tak menitis di permukaan kuih. 

3 comments:

  1. As salam..yatie bhn y d larutkn tu prlu tggu brbuih dlu x sblm msuk dlm tpg

    ReplyDelete
  2. As salam..tq sya shre rspi ya tpi nk tnya bhn y d lrutkn tu prlu tggu hgga brbuih dlu x sblm msukan dlm tpg

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum, tksh yati atas resepi ni..... Alhamdulillah suka sgt, mmg menjadi pau gebu dan lembut.

    ReplyDelete