Terima kasih pada Azita Zain berkongsi resepi, izinkan Yatie kongsikan kat sini pula ya. Terima kasih juga pd penyumbang resepi asal. Pada peminat apam pisang tu, bolehlah cuba, mmng sedap. Kak Azita pun dah banayk kali buat apam pisang guna resepi ni...mmng sedap. Jom semak resepi mudah ni.
Bahan-bahan :
- 8 biji pisang emas / 6 biji pisang berangan - saya guna pisang yg dah di lenyek dlm 1 cwn
- 4 biji telur
- 1 cawan gula
- 3/4 cawan minyak jagung / minyak masak / mentega cair
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
Cara2nya :
- Panaskan kukusan. Glis loyang dengan sedikit marjerin dan taburkan tepung. Ketepikan.
- Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder. Ketepikan.
- Lenyek pisang hingga hancur dan ketepikan dulu.
- Pukul telur dan gula dengan menggunakan whisk hingga gula hancur.
- Masukkan minyak dan sebatikan.
- Masukkan campuran tepung dan kacau rata.
- Masukkan pisang yang telah dilenyek tadi dan kacau hingga rata.
- Tuang adunan ke dalam loyang.
- Kukus dengan api sederhana selama 40 minit.
Nota :
- Boleh gantikan tepung gandum dengan tepung naik sendiri tapi tidak perlu tambah baking powder dan soda bikarbonat.
- Boleh tambah cokelat urai ke dalam adunan jika suka.
- Jika guna acuan kecil2 dan comel2, kurang masa mengukus. 15 minit sudah memadai.
Assalam yatie, sama je resipi dgn kek [pisang kan yatie, senang malas nak bkr kukus je
ReplyDeleteassalam yatie, nmpak sedap dan pastinya gebussss
ReplyDeleteTima kasih yati..sya bru siap kkus apam psang gna rspi nie..mmg lmbut n gebu sgt
ReplyDeleteSye bru cube buat apam pisang kukus ni tpi x masuk telur sbb ibutua sye x mkn telur sedp juga tq atas perkongsian ini
ReplyDelete