Bahan Sirap :
- 5 cawan air
- 1 cawan gula merah
- 1 cawan gula pasir
- 2 helai daun pandan-simpulkan
- Masakkan semua dan sejukkan. Buangkan daun pandan tu.Ketepikan dulu.
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
- 1 sudu kecil kapur kuih
- Kelapa parut ( yang muda)
- Sedikit garam
- Panaskan kukusan.
- Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. ( Lapikkan plastik saiz loyang )
- Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
- Masakkan sehingga masak ( 30 minit )
- Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau plastik.
- Kelapa muda digaulkan dngn sedikit garam.
- Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
sedapnya..favourite saya ni..
ReplyDeleteas salam yatie, sedang teringin kaswi ni dpt minta sepotong pun jadi lah hehehee
ReplyDelete