Bahan-Bahan.
- 4 cawan beras basmathi
- 6 cawan santan (saya guna 1 cwn santan pekat dan selebihnya tambahkan air biasa )
- 2 sudu besar minyak sapi/marjerin
- 2 batang serai - saya titik je
- 5 ulas bawang merah(mayang nipis)2
- 3 ulas bawng putih(mayang nipis)
- 3 cm halia(di mayang nipis)
- 4 helai daun pandan
- 2 cm kulit manis
- 2 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 biji bunga cengkih
- 5 butis biji halba
- garam secukupnya
- Cuci beras, rendam selam 30 minit dan toskan.
- Panaskan minyak sapi, goreng bawang hingga kuning dan wangi,.
- Masukkan halia, rempah penumis(kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) dan juga serai serta daun pandan. Tumis hingga harum.
- Masukkan santan dan apabila mendidih masukkan sekali beras dan masak seperti biasa hingga kering. Jika menggunakan periuk elektrik masukkan sekali beras dengan santan dan masak seperti biasa.
- Karih@ kemburkan nasi bila nasi kering. Sedap dimakan bersama lauk kari& sambal udang/sotong kering.
Sedap.. Kat area kawasan saya ni x nmpk pula menu ni. Kalau kat segamat tu byk nasi beringin ni
ReplyDeleteAssalam Yatie...sedapnyer terasa macam makan nasi lemak..ayam tu nampak berselera jer..
ReplyDeletepadanan yang sangat ngam ni.... kalau nasi dah sedap tak payah mcam2 lauk... lauk mcm ni pun dah cukup menyelerakan kan yati...
ReplyDeleteHi kaka sayammm
ReplyDeleteLama giler x terjah sini
Nmpk ader new recipe
Bab nasik ai Mmg suka try
Blh buat Nnt dh nk poser ni list berjela nk Masak hahaha
Assalam yatie,
ReplyDeleteMemang gandingan yg sedap nasi beringin dgn sambal ayam serai tu..
Yg ni jenis nasinya macam nasi lemak..yg baru Dulu kita buat jenis macam nasi minyak ..;)