Wednesday, March 19, 2014

Pengat Pisang Bersagu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Syukur Alhamdulillah sejak2 ni hujan turun di merata kawasan setelah sekian lama kita menanti kehadirannya. Bila dah hujan tekak mulalah nak makan yg panas2 atau yg hangat2 gitu bagi memanaskan badan. Biasalah kita manusia biasa, ada saja yg kurang itu dan ini. Petang tadi saya buat pengat pisang buat santapan kami sekeluarga. Sambil sembang2 petang, mmng sedap makan pengat pisang ni. Kali ni nak letak jugalah resepi pengat pisang yg mudah ni, ni juga sebagai panduan buat anak2 bila berjauhan nnti dan teringin nak memasak sendiri. Walau resepi mudah, kalau tak pernah buat....tetap terasa susah. Jadi pd adik2 di luar sana, bolehlah cuba resepi2 yg mudah dulu ya supaya tak merasa kekok bila di dapur nnti...Jomlah semak resepi mudah ni..




Bahan- Bahan
  • 3 biji pisang tanduk
  • 1/2 cawan sagu biji- cuci dan rendamkan dlm 3 minit
  • Air secukupnya utk merebus pisang dan sagu
Bahan Kuah
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
  • 3 sudu besar gula merah +1/2 cwn air, gaul rata dan tapiskan
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 2 helai daun pandan- di simpulkan
Cara-Cara
  1. Buangkan kulit pisang dan hiris serong. Rebus pisang tanduk sehingga separuh masak.. Bila dah empuk, angkat dan toskan. Jangan rebus lama sngt ya, nnti tak cantik pisangnya.
  2. Sementara tu, dlm periuk lain, didihkan air dan masukkan sagu yg telah di rendamkan tadi. Masak hingga jernih semuanya. Setelah siap, tapiskan dan lalukan di bawah air paip. Ketepikan dulu.
  3. Di dalam periuk yg lain, satukan air dan santan pekat, masukkan sekali air gula merah yg sudah di tapis tadi dan gula pasir. Masak hingga hampir mendidih. 
  4. Masukkan pisang tadi, sagu dan daun pandan...gaul sebati.
  5. Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.

7 comments:

  1. Assalam.
    Aduhai, sedapnya dah lama benar tak buat pengat pisang.

    ReplyDelete
  2. Nice Post, i like this Article, Thanks for sharing this wonderful article.

    ReplyDelete
  3. nak try buat la jap lagi..

    ReplyDelete
  4. Singgah belek resepi pengat pisang nih. Yummy...

    ReplyDelete
  5. resepi sinar kehidupanku memang terbaik... saya da cuba banyak resipi dari blog yati.. alhamdulillah semua mnjadi....

    ReplyDelete
  6. Thanks for the recipe. Dh lama tingin nk mkn pengat pisang. Nk br dpt wat. Me tmbh garam n halia sket

    ReplyDelete
  7. saya dah cuba, marbeles gitu, cuma saya ejas sikit, saya tak guna sagu, saya guna jagung..tq kak for da recipes

    ReplyDelete