Saturday, March 15, 2014

Ikan Siakap Pesmol

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni masak ikan siakap pesmol resepi dari Chef Wan. Kalau dah resepi dari chef terkenal, sudah tentulah sedap rasanya. Ternyata mmng sedap sangat, kalau tak percaya...kwn2 cubalah...mmng best. Resepi ni juga telah di cuba oleh blogger masakan yg lain...semuanya kata sedap. Terima kasih pd penyumbang resepi asal. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pada yg nak merasa tu, bolehlah cuba.


Resepi asal : Chef Wan
Sumber : Kak Nur , CT Zaliedana & MaDiHaA aka Ratna   
Bahan2
  • 1 ekor ikan siakap dibersihkan
  • garam, lada hitam yang baru dikisar
  • 1 batang serai dititik
  • 2 cm lengkuas dititik
  • 10 tangkai cili padi
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 helai daun salam
  • 2 cawan santan pekat
  • air perahan daripada 1 biji limau nipis
  • gula
Bahan Kisar
  • 5 tangkai cili merah
  • 10 tangkai cili padi
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 10 biji buah keras
  • 1/2 sudu teh kunyit serbuk
  • 2.5 cm halia
Cara-Cara
  1. Lumurkan ikan dengan garam dan lada hitam. Goreng ikan dengan
  2. minyak yang penuh sehingga garing.
  3. Panaskan 3 sudu minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga wangi. 3. Masukkan serai dan lengkuas. Tambah cili padi, daun limau purut dan daun salam.
  4. Kacau rata-rata.
  5. Masukkan santan dan renihkan sehingga kuah memekat. Perasakan dengan air limau nipis, garam dan gula.
  6. Tuang kuah ke atas ikan goreng dan hidang segera.

2 comments:

  1. Assalamualaikum yatie mmg nmpk sedap.kalau resepi dri chef terkenal mmg sedapkan...teruja nk mencuba...

    ReplyDelete
  2. Salam dek yatie.. wahhh cantiknyeee tie hias ikan ni..sayang tau nak usik... sedapnya tengok bahan2nya memang sedap..tambah2 ada uah keras... lemak2 bertaut dgn santan mmg best.. kak suka guna buah keras dlm masakan..masa sekolah dulu dlm srt cikgu ajarmasukan dlm sambal nasi lemak..nnti kak nak masak lah..harap2 rajen mcm tiee..hihj

    ReplyDelete