Monday, February 24, 2014

Talam Cendol Seriwarna

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Lama tak buat kuih talam, kebetulan tekak ni teringin sangat nak makan talam cendol atau puding cendol, akhirnya jadilah talam cendol seriwarna. Resepi asal dari Talam Cendol Chef Asma, cuma kali ni saya buat 2 lapis dan 2 perisa bahagian atasnya. Sebelum ni guna gula merah/gula melaka utk adunan atas, kali ni saya guna perisa pandan, perisa ros dan guna adunan Talam Skoteng. Selera sendiri, jadi suka suki jelah letak perisa ikut selera sendiri. Walau suka suki, tapi kuih ni sedap sangat, terasa lemak2 manisnya. Gabungan cendol, perisa ros dan pandan buatkan kuih ni sedap sangat...harum je kuihnya. Pada peminat kuih2 talam tu, bolehlah buat bagi pelbagaikan resepi kuih2 talam dan perisa kegemaran. Jom semak resepinya...





Lapisan bawah
Bahan A
  • 200 gm tepung beras*
  • 1 sudu besar tepung jagung*
  • 250 ml santan pekat*
  • 450 ml air*
  • 150 gm gula caster
  • 1/2 sudu kecil garam
Bahan B
  • 200 gm cendol @ 1 paket kecil-tapiskan,ambil cendolnya je
Cara-Caranya:-
  1. Satukan bahan bertanda (*) dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
  2. Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
  3. Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
  4. Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik. Ratakan dan kukus selama 25 minit.
  5. Selepas masak, cakar-cakar sedikit dengan garpu
**Sementara kukus adunan lapisan bawah, kita sediakan bahan2 utk lapisan atas pula.

 Bahan utk Lapisan Atas
  • 150gm tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 250gm gula halus
  • 3 biji telur
  • 250ml santan pekat
  • 500ml air
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu kecil perisa rose dan sedikit pewarna merah
  • 2 sudu kecil perisa pandan dan sedikit pewarna hijau
Cara2nya
  1. Bancuh semua bahan kecuali pewarna dan perisa dan tapiskan.
  2. Bahagikan kepada 2 bahagian dan letakkan perisa dan pewarna setiap bahagian. Satu warna merah dan satu warna hijau. Masak hingga naik wap setiap bahagian dan sentiasa di kacau.
  3. Setelah lapisan bawah (cendol) masak, pastikan tak ada air di permukaan kuih barulah tuang adunan merah dan kukus 15 minit .
  4. Tuangkan adunan hijau pula dan kukus selama 20 minit.
  5. Setelah siap, angkat dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.
** sebelum menuang adunan lapisan kedua dan ketiga, pastikan tiada air di permukaan kuih. Sekiranya ada, sengetkan loyang dan buangkan air guna tisu atau sudu dulu. Biarkan kuih dlm kedudukan asal, cakar2kan sikit guna garpu barulah tuang adunan seterusnya dan kukus. Ini bagi mengelakkan kuih bahagian tengah lembik. Selamat mencuba....

1 comment:

  1. Assalamualaikum Yatie sedap nmpk talam cendol yatie ni...

    ReplyDelete