Monday, January 27, 2014

Mee Udang Tomato

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Lama tak buat mee udang ni. Hari ni merajinkan diri masak mee udang kegemaran kami sekeluarga. Lagipun bahan2 dah ada, senang plk tu menyediakannya. Pada peminat mee udang tu, bolehlah cuba resepi dari Mat Gebu ni. Kalau saya takde idea dan kebuntuan idea nak masak, mmng mesti cari kat DTS....kat blog Che Mat tu mcm2 resepi ada, hendak dngn tak nak je nak mencuba. Kalau dah cuba, pastu menjadi..mmng akan cuba masak yg lain lagi dan lagi. Terima kasih Che Mat berkongsi resepi, sblm ni pun akak dah pernah buat ikut resepi ni...mmng menjadi dan sedap sangat. Sekali lagi akak kongsikan resepinya kat sini ya. Pada peminat mee udang tu, bolehlah cuba, pasni takyah order kat kedai bila nak makan mee udang tomato...kwn2 boleh buat sendiri dan semestinya puashati dan puas makan yg penting. Maklumlah bila anak2 makan sedap, mesti nak ulang2 makan kan. Bila masak sendiri, jimatlah sikit sbb kita masak seperiuk... he3...


Bahan-Bahannya :-)
  • Mee kuning secukupnya, cuci dan celur 30 saat, toskan
  • 400 gm udang sederhana besar
  • 3 biji kentang (250 g), rebus dan lecek
  • 1 cawan sos tomato
  • 1/2 sos cili
  • 2 camca besar sos tiram
  • 1 camca besar gula perang
  • 2 ketul kiub ayam "Maggi" atau
  • 1 liter stok ayam
  • 3 camca besar cili kisar
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak utk menumis
  • 5 biji telur
  • 2 pokok sawi putih, cuci dan kerat2
Bahan Kisar
  • 2 labu bawang besar
  • 3 camca besar udang geragau/u.kering rendam 10 minit dan toskan- Saya guna udang kering
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 hirisan nipis halia
Bahan Lain :-)
  • Hirisan daun sup/daun bawang
  • Bawang goreng
  • Tauhu, digoreng dan hiris
  • Taugeh, dicelur (tak celur pun takpe)
Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk (atau kuali), tumis bahan kisar halus hingga wangi, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili, gaul rata. Masak sekejap.
  2. Tuang air dan masukkan kuib ayam (kalau guna stok ayam, tak payah guna kiub), kacau rata dan biar mendidih. Tambah kentang lecek, tomato, gula dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih.
  3. Perlahankan api, pecahkan telur satu perlahan dan masak atas api kecil hingga telur masak dan timbul. Tambah udang dan sawi, masak untuk 2 - 3 minit lagi, rasa kuahnya dan jika ok boleh matikan api. Jika suka kuah cair, boleh tambah air.
PENYEDIAAN MEE UDANG TOMATO :-
  1. Isi mee secukupnya dalam mangkuk, tambah taugeh, tuang kuah bersama isi2nya dan juga sebiji telur.
  2. Hias dengan hirisan tauhu, bawang goreng, daun sup dan daun bawang. Hidangkan panas2...
CATATAN MAT GEBU :-
  • Kalau rasa sukar, boleh cedok kuah ke dalam "non-stick pan" sebanyak 3/4 penuh jerang atas api kecil dan pecahkan telur sebiji, bila telur masak, alih ke dalam periuk yang berisi kuah tadi, buat hingga siap..

3 comments:

  1. amboi...bukan main beso udangnya tu kak yati... terliur dibuatnya

    ReplyDelete
  2. sedap & menyelerakan. bila nak buat ni

    ReplyDelete
  3. akhirnya jadi mee udang utk minum petang smlm ye yatie... puas hati msk sendiri anak2 boleh ulang2 mkn... tgk udang tu.. puas hati besar2...

    ReplyDelete