Monday, November 11, 2013

Talam Skoteng

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang2 ni sedap layan Talam Skoteng. Sebenarnya lama tak buat kuih2 talam ni. Hari ni teringinlah plk nak buat dan makan kuih talam ni. Semua sedia maklum, saya mmng suka kuih2 kukus dan lembut mcm ni. Kalau suami dan anak2 mmng dah tau dahhhhh... kalau mama dia dok ngadap trio steamer tu kat dapur....adalah kuih talam kegemaran mama...he3...Sebelum ni pernah buat tapi tak sempat ambil gambar sbb nak cepat dan bersiap utk di bawa ke kampung. Jadi malas nak potong kuih lembut ni, nak tangkap gambar lagi.....so arini special saya kongsikan kat sini.

Resepi asal letak warna pink je lapisan atas tu, tapi mcm biasalah anak saya Hamka tu, mesti kena letak warna hijau sikit....so saya pun buatlah lapis. Tak kisahlah asalkan sedap dan semuanya suka....tapi mmng sedap betul kuih ni,terasa lemak manis dan lembutnya. Terima ksih pd Chef Asma berkongsi resepi Talam Skoteng yg sangat sedap ni. Ramai juga kawan2 yg telah mencubanya. Kalau ada yg teringin tu, bolehlah mencubanya...mmng sedap sngt. Skoteng juga boleh lihat di blog Am-Flora.











Bahan utk Lapisan Bawah (Loyang 10x10x2 @3)
  • 50g sekoteng (rebus & toskan)
  • 150g tepung beras*
  • 250ml santan pekat*
  • 450ml air*
  • 1tbsp Tepung Hoen Kwee (putih)*
  • 150g gula castor*
  • 1tsp garam*
Cara2nya
  1. Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis & masak hingga naik wap - tutup api.
  2. Masukkan sekoteng (yg telah direbus tadi) dan kacau rata.
  3. Tuang ke dlm loyang & kukus selama 25 minit. 
  4. Loyang hendaklah di alas plastik terlebih dahulu dan lenserkan minyak di kelilingnya, barulah tuang adunan dan kukus.
Bahan utk Lapisan Atas
  • 150gm tepung gandum
  • 300gm gula halus
  • 3 biji telur
  • 250ml santan pekat
  • 500ml air
  • 1/2 tsp garam
  • 1 ½ tsp perisa rose
  • pewarna pink
Cara2nya
  1. Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap
  2. Tuangkan ke atas lapisan bawah.
  3. Kukus selama 30 minit.
  4. Setelah siap, angkat dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.
**Bagi kelihatan kuih spt saya buat, bahagian adunan lapisan atas tu saya bahagikan pd 2 bahagian. Satu letak warna hijau dan perisa pandan dan satu bahagian lagi letak kaler pink dan perisa ros. Masa nak tuang adunan hijau masak sebentar hingga naik wap, tuang dan kukus 10 minit. Bila dah masak, ambil adunan pink dan masak hingga naik wap dan tuang atas lapisan hijau dan kukus 20 minit. Kalau nak senang buat satu warna je seperti resepi asal. Selamat mencuba...

14 comments:

  1. cntik la pulak bila ada kale ijau dan pink tu...

    ReplyDelete
  2. Macam sedap jer.
    Skoteng tu apa? Tak pernah dengar pun

    ReplyDelete
  3. Maaf nak tanya. Sekoteng tu apa dia?

    ReplyDelete
  4. Ada kaler ijau bertambah2 serinya kuih talam ni. :-)

    ReplyDelete
  5. wahhh...sgt cantik kombinasi kaler die..mesti sedap..^_^

    ReplyDelete
  6. Kombinasi warna yang cantik..auntie pun suka makan kuih2 kukusan.

    ReplyDelete
  7. saya dah lama x menalam kak...mood sudah ke tgh laut...nak kembalikan slow2...
    baru dpt skoteng...order dr melaka nun..kat sini susah nk jumpa skoteng tu....nti leh buat...

    ReplyDelete
  8. Assalam Yatie, sangat menarik kaler pink n ijau tu, nampak pun sedap

    ReplyDelete
  9. Boleh tumpang Tanya....kuih ini awak kukus bersama plastic lining itu ke?? Terima kaseh...

    ReplyDelete
  10. terbaek punya talam...sentiasa cantik n kemas je potongannya...

    ReplyDelete
  11. MAAF NAK TANYA...SKOTENG TU APE....SENGKUANG CINA KE

    ReplyDelete
  12. Salam Yatie....sedapnya talam skoteng...ada lg stok tu...ntah bila akak nak buat...hehee. Talam ni seanggun tuannya jugak laaa... :))

    ReplyDelete
  13. sekoteng tu yg warna warni mcm bubur cha cha tu...

    ReplyDelete