Wednesday, November 13, 2013

Rendang Ayam - Kak Liza

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni masak ringkas je rendang ayam. Kebetulan teringin sangat nak makan rendang, tu yg gandingkan sekali dngn nasi impit. Menu ni walau ringkas tapi suami dan anak2 cukup berselera menikmatinya. Resepi K.Liza ni mmng mudah, tak payah menumis segala. Saya pun dah bnyk kali masak rendang guna resepi ni. Kawan2 boleh juga lihat di blog Kak Ummi. Pada peminat rendang tu, bolehlah mencubanya, kalau makan dngn pulut kuning, lagilah sedap. Jom semak resepinya.



Bahan A:-
  • 1 ekor ayam (dipotong kecil)
  • 2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
  • 1/2 cawan kerisik
  • 2 helai daun kunyit (disiat)
  • 2 keping asam gelugor 
  • 2 sudu besar gula melaka yg di racik 
  • Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar):-
  • 3 labu bawang besar (akak guna 1 labu bawang besar + 10 bj bawang merah)
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai (ambil bahagian putih/lembut)
  • 3 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 15 tangkai cili kering- Yatie guna 3 sudu besar cili kisar
  • 15 biji cili api
Cara Memasak:-
  1. Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
  2. Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisek, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.
  3. Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
  4. Masukkan garam, gula dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
  5. Tutup api, angkat dan hidangkan dengan pulut, lemang, ketupat.

12 comments:

  1. salam kak yatie..

    sedapnya makan rendang dengan nasi impit..nyum2.

    ReplyDelete
  2. sedapnya
    http://thebutterlicious.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Bak nak ckit yatie... sedapnya rendang

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum yatie..aduh sedapnya dah lama x merendang...kecur lah pulak....

    ReplyDelete
  5. terima kasih.sangat membantu bg sang isteri

    ReplyDelete
  6. Salam..kalo yrlebih cili kisar tu cmne ek..sbb sy tk kisar brg2 tu..just tumbuk..pas tu cili tu gune cili giling..sy kecut kan ayam dgn bhan2 tu tpi jdik wrne merah pekay sbb cili trlbih..cmne ek

    ReplyDelete
  7. sedapnya kak yati...rendang 2 pekat letak santan cair x?

    ReplyDelete
  8. Sedappppppnyeee...Menyelerakan!
    Mohon share resepi ni ye admin..

    Jemput ke blog saya :
    http://norzuryati.blogspot.com

    ~perkongsian tentang kisah hidup, rumahtangga, anak2 yg comel, tips kesihatan, tips kecantikan dan lain2 :)

    ReplyDelete
  9. Mmg xletak minyak ye...

    ReplyDelete
  10. Yatie sedap sgt resepi u..tqsm sgt
    Hari2 husband mintak rendang dgn i mampu kau.

    ReplyDelete