Bahan A:-
- 1 ekor ayam (dipotong kecil)
- 2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
- 1/2 cawan kerisik
- 2 helai daun kunyit (disiat)
- 2 keping asam gelugor
- 2 sudu besar gula melaka yg di racik
- Garam secukup rasa
- 3 labu bawang besar (akak guna 1 labu bawang besar + 10 bj bawang merah)
- 5 ulas bawang putih
- 5 batang serai (ambil bahagian putih/lembut)
- 3 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 15 tangkai cili kering- Yatie guna 3 sudu besar cili kisar
- 15 biji cili api
- Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
- Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisek, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.
- Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
- Masukkan garam, gula dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
- Tutup api, angkat dan hidangkan dengan pulut, lemang, ketupat.
salam kak yatie..
ReplyDeletesedapnya makan rendang dengan nasi impit..nyum2.
sedapnya
ReplyDeletehttp://thebutterlicious.blogspot.com/
Bak nak ckit yatie... sedapnya rendang
ReplyDeleteAssalamualaikum yatie..aduh sedapnya dah lama x merendang...kecur lah pulak....
ReplyDeleteterima kasih.sangat membantu bg sang isteri
ReplyDeleteSalam..kalo yrlebih cili kisar tu cmne ek..sbb sy tk kisar brg2 tu..just tumbuk..pas tu cili tu gune cili giling..sy kecut kan ayam dgn bhan2 tu tpi jdik wrne merah pekay sbb cili trlbih..cmne ek
ReplyDeletenampak meletop sungguh!!
ReplyDeleteBeli Produk Shaklee Secara Online Menggunakan Kad Kredit
sedapnya kak yati...rendang 2 pekat letak santan cair x?
ReplyDeletesdpnye..
ReplyDeleteSedappppppnyeee...Menyelerakan!
ReplyDeleteMohon share resepi ni ye admin..
Jemput ke blog saya :
http://norzuryati.blogspot.com
~perkongsian tentang kisah hidup, rumahtangga, anak2 yg comel, tips kesihatan, tips kecantikan dan lain2 :)
Mmg xletak minyak ye...
ReplyDeleteYatie sedap sgt resepi u..tqsm sgt
ReplyDeleteHari2 husband mintak rendang dgn i mampu kau.