Bahan-bahan ( loyang 10x10 )
Bahan A :-
- 200 gm tepung kacang hijau
- 200 gm tepung kanji/ubi
- 600 gm santan - sedang pekat
- 1 sudu kecil air kapur
- 1 sudu kecil pandan paste
- sedikit warna hijau muda
- 500 ml air
- 380 gm gula pasir (saya guna 180gm gula pasir + 200gm gula melaka)
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 helai daun pandan - disimpul
- Satukan bahan A ke dalam mangkuk. Kacau rata.
- Masak bahan B hingga mendidih dan tapis.Tuangkan ke dalam adunan bahan A ketika panas dan kacau sebati.
- Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan kecil yang disapu minyak dan telah dipanaskan dulu. Kukus selama 30 min-40 min jika mengguna loyang dan 20 min jika mengguna acuan kecil.
- Sejukkan kuih dan hidangkan bersama kelapa parut kukus.
Assalamualaikum yatie Uj blum penah mkn ni...nmpk sedap..kaler ijo dia pun cantik cam kaler lumut kan..teruja sgt nk mencuba...tkasih yatie...
ReplyDeletemak aiihh..x tahan akak tengok yatie..conpem sedapkan!! bak akak 2 potong!!
ReplyDeleteAssalamualaikum..amboiii sedapnya..
ReplyDeleteAssalam,
ReplyDeleteNampak sedap sangat, auntie nak cuba. Terima Kasih sharing
Assallamualaikum kak Yatie..
ReplyDeleteAmboiii..macam2 versi kuih kaswi dah akak buat ye.. Boleh bukukan ni.. Nampak menarik. Sedap ye kak? cam terliur lak..hahaha...