Sunday, November 24, 2013

Kaswi Tepung Kacang Hijau

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Teringin sangat nak merasa kuih kaswi kcng hijau ni. Semalam petang merajinkan diri buat kaswi guna tpng kcng hijau ni, tak sangka sedap sangat. Rasanya seakan2 kuih koleh kacang tapi ala2 dodol gitu. Saya mmng suka sangat, tak ketinggalan suami dan anak2 suka kuih kaswi ni. Tak payah makan dngn kelapa parut putih dah sedap. Terima kasih K.Fida berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pada kwn2 yg nak merasa tu, bolehlah cuba ...mmng sedap. Kuih ni kena betul2 sejuk barulah cantik di potong.



Bahan-bahan ( loyang 10x10 )
Bahan A :-

  • 200 gm tepung kacang hijau
  • 200 gm tepung kanji/ubi
  • 600 gm santan - sedang pekat
  • 1 sudu kecil air kapur
  • 1 sudu kecil pandan paste
  • sedikit warna hijau muda
Bahan B :-
  • 500 ml air
  • 380 gm gula pasir (saya guna 180gm gula pasir + 200gm gula melaka)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
  1. Satukan bahan A ke dalam mangkuk. Kacau rata.
  2. Masak bahan B hingga mendidih dan tapis.Tuangkan ke dalam adunan bahan A ketika panas dan kacau sebati.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan kecil yang disapu minyak dan telah dipanaskan dulu. Kukus selama 30 min-40 min jika mengguna loyang dan 20 min jika mengguna acuan kecil.
  4. Sejukkan kuih dan hidangkan bersama kelapa parut kukus.

5 comments:

  1. Assalamualaikum yatie Uj blum penah mkn ni...nmpk sedap..kaler ijo dia pun cantik cam kaler lumut kan..teruja sgt nk mencuba...tkasih yatie...

    ReplyDelete
  2. mak aiihh..x tahan akak tengok yatie..conpem sedapkan!! bak akak 2 potong!!

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum..amboiii sedapnya..

    ReplyDelete
  4. Assalam,

    Nampak sedap sangat, auntie nak cuba. Terima Kasih sharing

    ReplyDelete
  5. Assallamualaikum kak Yatie..

    Amboiii..macam2 versi kuih kaswi dah akak buat ye.. Boleh bukukan ni.. Nampak menarik. Sedap ye kak? cam terliur lak..hahaha...

    ReplyDelete