Wednesday, November 27, 2013

Bubur Candil Keladi

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang2 ni sedap layan bubur candil keladi. Keladi ni pula sedap sangat sbb empuk tak gonyeh. Kadang2 beli tu, cantik luarannya, sekali di rebus tak sedap dan gonyeh. Tau ke makna gonyeh tu..he3...Saya kalau beli, pastikan keladi tu isinya kuning. Kalau isinya kuning mmng sahlah sedap sbb mak gelar keladi tu keladi minyak. Kalau nak buat pengat atau goreng gitu je, mmng sedap guna keladi mcm ni. Dulu saya mmng tak minat makan keladi gara2 terkena keladi yg gonyeh ni lerrrr. Sejak tu mmng tak pandang dah. Bila dah berumur sikit ni, suka pulak keladi...lebih2 lagi bila keladi tu empuk...mmng sedap. Resepi ni biasa2 je ala2 pengat dngn bubur candil. Kali ni saja tak letak gula melaka sbb nak makan yg kuahnya putih bersih gitu. Kalau ada yg nak merasa tu, kenalah cuba...mmng sedap. Kalau nak guna keledek, boleh lihat di SINI.


Bahan-Bahan

  • 2 cawan tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • sedikit garam
  • 1 cawan air- utk uli tpng (tuang sikit2 ya masa uli doh)
  • 1 sudu kecil perisa keladi
  • 1 sudu kecil pewarna purple
  • Air secukupnya -  utk merebus bubur candil
  • 1 biji keladi minyak/isinya kuning (keladi ni sedap sbb empuk)
Bahan Kuah
  • 1 cawan santan pekat
  • 4 cawan air
  • 3/4 cwn gula pasir
  • 2 helai daun pandan-di simpulkan
Cara-Cara
  1. Kupas keladi sehingga bersih dan potong kecil/dadu besar. Cuci bersih dan rebus hingga empuk. Bila dah empuk toskan. Sementara tu dlm periuk lain didihkan air utk rebus doh candil.
  2. Campurkan tepung pulut, tepung gandum dan sedikit garam ke dlm mangkuk.
  3. Campurkan air, bersama perisa keladi dan warna purple. Tuangkan air sedikit demi sedikit ke dlm tepung. Gaulkan rata dan uli sehingga menjadi doh yg lembut.
  4. Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan menjadi bebola kecil dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
  5. Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
  6. Di dalam periuk yg lain, masukkan santan pekat, air dan gula pasir.
  7. Masukkan bebola candil tadi dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
  8. Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan. Kalau suka boleh letak gula melaka/gula merah.

7 comments:

  1. Sedapnya Yatie...

    Akak suka juga keladi ni tapi tulah takut terbeli keladi yg gonyeh bak kata Yatie tu.. :)

    ReplyDelete
  2. sedapnyer...faveret sy bubur mcm ni...

    ReplyDelete
  3. Sedapnya hirup bubur time cuaca sejuk begini...

    ReplyDelete
  4. alahai rajinnya buat bubur kak Yatie ni...kaler pepel tu sweet sgt!!! sy ni mcm trauma plak mkn pengat keladi..sbb ms kecik2 lu makan pengat keladi gatal tekak...fobia gitu!

    ReplyDelete
  5. tergodanya tengok yang purple kaler tu..

    ReplyDelete
  6. salam perkenalan dari saya..

    menyelerakan..yummy..slurppp!!

    kak yati..kalau sudi meh pi jejalan ke blog me,family and kehidupan :)

    ReplyDelete