Bahan-Bahan
- 10 gm agar-agar serbuk
- 2 liter air (8 cawan)
- 1/2 cwn gula
- 1 cwn susu pekat
- 1 cwn santan (200ml santan kotak+50ml air)
- 2 cawan susu cair (1 tin susu cair 400ml+100ml air)
- Masak agar2 serbuk bersama air dan gula hingga mendidih.
- Masukkan susu pekat, kacau rata. Masukkan santan dan susu cair. Kacau lagi.
- Setelah siap, tutup api dan biarkan sebentar.
- Tuangkan ke dalam acuan mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
- Kemudian sejukkan dalam fridge.
- Boleh juga di tuang ke dlm loyang, tapi kalau nak makan kenalah sendukkan kedlm mangkuk kecil.
- Hidangkan bersama buah laici ataupun bahan2 kuah seperti di bawah.
- 1 tin laici- toskan airnya, siat2kan laici tu
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn air masak
- 1 cwn air laici tadi
- 5 sudu besar gula, nak lebih pun boleh
- Bancuhkan air masak bersama gula. Masukkan air laici tadi, susu cair dan gaul sebati. Masukkan laici yg di siat2 tadi. Bila dah siap, bolehlah di hidangkan bersama puding tauhu lemak manis.
- Selamat Mencuba.
yummy....
ReplyDeleteyang tauhu tu dia bubuh kat mane ekk..? xde jumpa lam resepi...
ReplyDeleteSedapnya...rasa mcm puding taufa x akak
ReplyDeleteAslmkum Yatie
ReplyDeletedpt puding yg sejuk nyamannya....tambah yg letak laici gini....
Salam Kak Yatie sedap nyer.. mkn sejuk2 time cuaca panas neh nyaman jek lalu kat tekak neh.. join blh? he he he
ReplyDelete