Bahan-bahan
- 1 ekor ikan siakap-cuci, toskan dan kelar2kan permukaannya
- 1 sudu serbuk kunyit +1 sudu kecil garam-utk goreng ikan
- 1/2 cawan sos cili
- 1/2 cawan sos tomato
- 2 sudu besar kicap manis
- 2 biji tomato - dadu kasar
- garam cukup rasa @ 1 sudu kecil kiub maggi cukup rasa
- 1/2 cawan air panas
- 1 sudu besar gula
- 2 sudu besar cili kisar
- minyak secukupnya
- 1 labu bwg besar
- 4 biji bwg merah
- 4 ulas bwg putih
- 6 biji cili padi
- 1 inci halia
- 2 btg serai - di ketuk
- 1 btg kulit kayu manis
- Ikan yg siap di gaul dngn garam dan serbuk kunyit, hendaklah di goreng sehingga sedikit garing. Ketepikan.
- Tinggalkan 1/4 cawan minyak dan tumiskan bahan2 hiris hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar, biar sedikit garing.
- Masukkan sos cili, sos tomato dan kicap manis - gaul sebati di ikuti 1/2 cawan air panas.
- Sesuaikan rasa garamnya @ masukkn maggi cukup rasa, apabila kuah @ sosnya sedikit pekat, masukkn tomato - kecilkn api. Biar kuah mereneh perlahan-lahan hingga tomato layu, tutup api.
- Curahkn kuah@sos ke atas ikan, dah siap,bolehlah di hidangkn panas2
salam yatie..laju jer atie dtg bila nampakikan siakap pangilan pulau ni...sebab dia dok kat tgh2 pinggan..pastu sayur hijau kat keliling tu dipanggil panggilan pulau kot .hihi
ReplyDeleteBuat lauk sahur ni mesti berselera 2x ganda...
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletewah, nampak sangat menarik dan sedap menu tu kak..nama pun cantek..hihi..
amboii..nama resepinya unik betul..hihi
ReplyDeletenampak pun sedap
waduh Tie... ingtkan panggil ku nk ajak makan sama, rupanya ko panggil pulu pulk ye...
ReplyDelete