Saturday, July 13, 2013

Siakap Panggilan Pulau

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Menu ikan yg ringkas tapi sedap. Macam biasalah ni menu semalam dan hari ni baru kongsikan sbb masa masak mana nak sediakan itu dan ini, mana nak tangkap gambar...tu yg arini baru post kat sini. Sebelum ni dah pernah buat siakap panggilan pulau ni, mmng sedap dan menyediakannya pun mudah je. Rasanya seakan2 masak 3 rasa atau masam manis, cuma resepi ni ada tambah kayu manis..tu yg lain sikit dari segi rasa dan harumnya tu. Pada kwn2 yg nak merasa tu, bolehlah cuba utk juadah berbuka puasa nnti. Kalau beli lauk dah siap, mesti keluarga nak juga masakan yg kita masak sendiri kan. Jadi inilah menu ringkas yg di jamin sedap sangat. Jom semak resepinya.


Bahan-bahan

  • 1 ekor ikan siakap-cuci, toskan dan kelar2kan permukaannya
  • 1 sudu serbuk kunyit +1 sudu kecil garam-utk goreng ikan
  • 1/2 cawan sos cili
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 biji tomato - dadu kasar
  • garam cukup rasa @ 1 sudu kecil kiub maggi cukup rasa
  • 1/2 cawan air panas
  • 1 sudu besar gula
  • 2 sudu besar cili kisar
  • minyak secukupnya
Bahan hiris dan tumis
  • 1 labu bwg besar
  • 4 biji bwg merah
  • 4 ulas bwg putih 
  • 6 biji cili padi
  • 1 inci halia
  • 2 btg serai - di ketuk
  • 1 btg kulit kayu manis
Cara-cara
  1. Ikan yg siap di gaul dngn garam dan serbuk kunyit, hendaklah di goreng sehingga sedikit garing. Ketepikan.
  2. Tinggalkan 1/4 cawan minyak dan tumiskan bahan2 hiris hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar, biar sedikit garing.
  3. Masukkan sos cili, sos tomato dan kicap manis - gaul sebati di ikuti 1/2 cawan air panas.
  4. Sesuaikan rasa garamnya @ masukkn maggi cukup rasa, apabila kuah @ sosnya sedikit pekat, masukkn tomato - kecilkn api. Biar kuah mereneh perlahan-lahan hingga tomato layu, tutup api.
  5. Curahkn kuah@sos ke atas ikan, dah siap,bolehlah di hidangkn panas2

5 comments:

  1. salam yatie..laju jer atie dtg bila nampakikan siakap pangilan pulau ni...sebab dia dok kat tgh2 pinggan..pastu sayur hijau kat keliling tu dipanggil panggilan pulau kot .hihi

    ReplyDelete
  2. Buat lauk sahur ni mesti berselera 2x ganda...

    ReplyDelete
  3. salam kak..

    wah, nampak sangat menarik dan sedap menu tu kak..nama pun cantek..hihi..

    ReplyDelete
  4. amboii..nama resepinya unik betul..hihi
    nampak pun sedap

    ReplyDelete
  5. waduh Tie... ingtkan panggil ku nk ajak makan sama, rupanya ko panggil pulu pulk ye...

    ReplyDelete