BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 kepala ikan mayong-ptng saiz sederhana
- 2 kepingan daging ikan mayong @ ikan duri bersaiz besar
- Sawi jeruk secukupnya- tak letak
- 1 genggam daun kesom
- 1 1/2 senduk nasi cili kisar
- 1/2 camca besar pes asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya
- minyak utk menumis
BAHAN KISAR HALUS :-)
- 5 biji bawang merah, hiris
- 1 labu bwng besar-Yatie tambah
- 2 ulas bawang putih, hiris
- 3 biji buah keras, hiris
- 1 camca teh lada hitam biji
- 1/2 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 1/2 inci belacan
- 10 biji halba
- 2 keping hirisan lengkuas
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan diperap dengan jus limau nipis dan sedikit garam selama 10 minit, kemudian cuci bersih dan toskan. Sawi jeruk dicuci, kemudian potong kecil dan rendam. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk/kisar halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan terbit minyak. Guna api sederhana dan kacau selalu.
- Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 3 cawan), biar mendidih. Tambah sawi jeruk (tos dan perah) dan ikan. Kacau perlahan dan biar mendidih. Masuk daun kesom dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Kalau kurang kuah, tambah sedikit lagi air. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..
Wah, malam2 post gambar makanan...
ReplyDeleteKegemaran sury dan suami ni kak yati...keluarga mentua pun suka masak ikan mayong ni..buat kari pun sodapp..
ReplyDeletesedapnya...feveret la ikan mayong
ReplyDeleteSalam yatie...sedapnyaaaa!!Klu kat umah atie..masak asam pedas ni,jwpnya atie sorang la yg mkn :)
ReplyDeletewee...sedapnya...meleleh dah liur..
ReplyDeletesalam yatie..mayong ngan sembilang mmg peberet family!!
ReplyDeletebaru tengok gambar dah tergoda-goda lom lagi try buat ney kompom ngan pinggan2 rasa nak telan hihi :-P ... akak nak mintak resipi boleh ??
ReplyDeleteterliuuur.....
ReplyDeleteAssalamualaikum, sy singgah blog pn. yatie melalui Adry Dedaun Alam.
ReplyDeleteSedap asam pedas ni,boleh cuba untuk ramadhan ni. Kat siam dipanggil kemsom, bahan2 pun hampir sama je, boleh tambah rebung atau ada yang letak sedikit nenas. Kemsom lebih pedas. Sy sendiri akan tambah cili padi...
terima kasih, sy pasti akan cuba resepi ini.
tengok gambar dah sedap...makan lagi ler sedapppp.....lapar la pula...hik3
ReplyDeleteterliur tengok asam pedas nie..sebenarnya..before nie x pernah pun suka nak makan asam pedas nie bagai..telan lagi lah x lalu..huhu
ReplyDeletesekalii bila keje kat sepital bersalin..amek kau..dah terkena " AURA" ngidam mak2 buyung kat sini..dah sy gila asam pedas..haha..
Dap nyerr
ReplyDelete