Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)
- 1 cawan mentega
- ¾ cawan gula kastor
- 3 biji telur
- ¼ cawan susu pekat
- ¼ cawan serikaya
- 1½ cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 sudu besar koko
- 1 sudu kecil vanila
- Sedikit pewarna merah jambu, hijau, kuning, ungu, jingga
- Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.
- Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik.
- Bila sebati, bahagikan kepada 7. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.
- Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dngn aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.
Ceria dan nampak marvellous..
ReplyDeletewah, nak try la resepi ni..suka sangat kek yang colorful ni..
ReplyDeleteSedapnya tengok kek rainbow kukus ni... selalu cuba resepi kak yatie... memang sedap bila dibuat :D
ReplyDeleteAs'salam Yatie
ReplyDeletebolehlah kak ct cuba nanti ni, sangat cantik warna2 pelangi pagi hari. kalau kukus memanglah lembut kan.
Nampak sungguh moist. Lawa nyaaaa
ReplyDeleteayunya kek pelanginya kak..merling2 mewah warna..
ReplyDeleteSalam .....Yatie awak ni masak apa pon semua nampak sedap.....
ReplyDeleteAssalam kak yatie,aduhh nmpk moist n cantik sungguh kejadian kek kukus hasil air tgn kak yatie nih..Nih mmg betul2 rainbow nih sbb de 7kale..rajin kak yatie bermain ngan warna..ceria jerk..
ReplyDeleteAssalam kak yatie...
ReplyDeletecantikk kek tu...nmpk moist sangat..terliur tengok
Salam yatie... cantiknya kek...
ReplyDeleteSalam Yatie... harap harap mood buat kek tu akan bertiup ke saya.. sebab saya sangat tertarik dengan warnanya
ReplyDeleteAsslmkm Kak.
ReplyDeleteTengok juga kek ni kat wall Chef Norzailina.. terus terguda. Ni tengok akak punya lak..Haishh!! Tak boleh jadi ni..
Looking very delicious,I wanna to make it
ReplyDeletecantiknya.... betul2 macam pelangi..
ReplyDeleteKak just kacau dgn senduk ja ke lps msk ssu n serikaya n tpung?
ReplyDeleteKlu tak pakai susu pekat blh tak tgk msk kan gula,susu pekat dan kaya kek ini mesti manis betul tak
ReplyDeleteCantik kek pelangi, rasanye mesti sedap. Sekadar tulis je ke? Tak ambil order ke??
ReplyDeleteSalam....saya dah try buat kek ni mengikut resepi yg diberi...mmg sedap dan menjadi...terima kasih..minta halal ilmu yg diberi
ReplyDeleteterimakaseh kongsi resepi,,
ReplyDeletealhamdulilah jd,,,lembut...mula igt tak jd...cm xnaik je mcm kek lain...upenya bla potong...fuh...gebus...terimakaseh,,,resepi akak..ikut sktn dan step mmg jd...may Allah bless you..
Tumpang tanya...seri kaya tu kaya ke
ReplyDeleteSalam ,seri kaya tu camne ye ?tq
ReplyDeleteSaya pun nak cuba... Terima kasih ats perkongsian resepi ini...
ReplyDeleteSALAM..kak,mohon copy ye..cantik sangat kek ni..
ReplyDeleteSALAM..kak,mohon copy ye..cantik sangat kek ni..
ReplyDeleteSalam,Kak yati anis dh resepi Kak yatie tp anis x kukus anis bakar tp sedap akak thanks for sharing my hb love it n raya ni pn dh jd satu kemestian.thanks akak...
ReplyDeletewaaa.cantik sgt kek ini.
ReplyDeletenak cuba.
untuk info kesihatan bole ker blog sy juga
http://www.chekuseeha.com/
Cantik..nk cubalah
ReplyDeleteWah....untunglah suami ada isteri mcm Yatie....Kek pelangi ni mmg peveret I. Nampaknya I kena buat sendiri la.....uuuuu...
ReplyDeleteSaya dah buat utk.kali.ke 3, terima kasih utk resepi ni, sedap sgt.....warna pun menarik....
ReplyDelete