Sunday, April 21, 2013

Asam Pedas Ikan Merah

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni masak ringkas je, kebetulan pagi tadi pergi pasar tani..macam2 makanan yg di beli. Ingatkan takmo masak arini sbb banyak makanan, tapi mcm biasalah...bila petang nnti ada kang yg tanya..mama tak masak ke....kenapa mama tak masak...mama nak rehat ya, sbb tu takmo masak ya...adoyaiiiii...sebelum kena tanya mcm2 dari Hamka, lebih baik masak mcm biasa je. Makan tak makan belakang kira, yg penting kerja mama siap dan takde yg pertikaikan..he3..

Fikir punya fikir masak jelah menu kegemaran kami sekeluarga asam pedas ikan merah. Bila dah siap masak...fuhhhhh masing2 tertanya2 apa yg mama masak. Macam biasalah, bila masak sendiri ni..baunya harum semerbak...kena pulak hujan arini...tu yg buat perut berkeroncong je. Resepi asam pedas ni mcm biasa je, tapi tulah...ada gak yg bertanya pd saya mcmana nak rasa sedap asam pedas ni. Pada saya masa tumis tu, hendaklah guna api sederhana dan hendaklah di kacau sekali sekala sehingga perencah terbit minyak. Masa ni barulah masukkan air/jus asam jawa dan biarkan mendidih lagi. Bila dah didih barulah masukkan ikan dan bhn2 lain. Perasakan, kalau dah cukup rasa barulah matikan api...mudahkan.



Bahan-Bahan

  • 1 ekor ikan merah sederhana besar - di potong 
  • 2 biji tomato-belah 4
  • secekak daun kesom-agak2lah ya
  • 1 btng bunga kantan-belah 2
  • 2 btng serai- di ketuk
  • 3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
  • Garam dan sedikit gula
  • minyak utk menumis
Bahan Kisar
  • 1 cawan cili kisar
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci belacan, dibakar
  • 1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk kasar)
  • Air secukupnya -dlm 4 cwn
Cara-Cara
  1. Ikan di siang, bersihkan, cuci dan toskan. Sementara itu belah tomato dan ketepikan dulu.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah di kacau ya.
  3. Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.
  4. Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
  5. Tambah tomato, bunga kantan dan daun kesum. Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2 ya.
  6. Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.

8 comments:

  1. aduh Yatie nampak mengancam betul asam pedas ni mmg betul2 terbit minyak, yalah kan kita tak boleh cuti masak hari2 mesti masak jugak walaupun makanan berlambak apa nak buat kan orang pompuan mmg kat dapur je heee

    ReplyDelete
  2. Tie... wes sebulan mangan lauk bening vaey... pingin mangan pedes, mengkolah yo... 10 dino meneng!

    ReplyDelete
  3. akakkkkkk,, nak tumpang makan umah kak yatie lah...

    ReplyDelete
  4. salam kenal kak yatie..sedapnya tgk asam pedas ni..kuahnya meriah gitu.. :)

    ReplyDelete
  5. sy dok melaka pn pantang dengau mana2 restoran asam pedas best...trus terjah..asm pedas mmg best... :)

    ReplyDelete
  6. Saya dah try ...memang best!! Thanks sis!

    ReplyDelete
  7. 1 cawan cili kisar maksudnya cili kering yg dh direbus & kisar ke?

    ReplyDelete