Monday, March 4, 2013

Roti Naik - Tok Mak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Sejak2 ni syok betul buat roti. Roti naik resepi Tok Mak ni mmng popular dan dah banyak kali saya buat. Kali ni kongsikan resepinya kat sini , sama juga masa Mamazieza ajar di kelas membuat roti tempohari. Tengok resepi dan bahan2nya mudah je kan, tapi kdng2 ada je yg tak kena dngn roti kita. Bila dah belajar buat roti yg sebenar ni, barulah tau kenapa dan apa silapnya buat roti sebelum ni. Kini tidak lagi..makin seronok buat roti ni..kalau boleh tiap2 hari nak buat. Setiap hari ada je permintaan dari anak2 dan suami suruh buat roti itu dan ini. Macam biasalah, mama nya pun tengah kemaruk buat roti....jadi jalanlah projek tanpa rungutan...he3...faham2 jelah ya..
 
Terima kasih pada Tok Mak berkongsi resepi roti naik yg popular ni. Ramai kawan2 yg telah mencubanya. Kali ni saya kopipes dari Hana, terima kasih semua yg terlibat. Pada kawan2 yg belum mencuba dan sebelum ni asyik beli roti je...bolehlah cuba sendiri kali ni...pasti menjadi...kalau tak cuba, kita tak tau hasilnya..apalagi...mehlah cuba....






RESEPI BUN MANIS @ ROTI NAIK TOK MAK
original resepi : tok mak facebook
Bahan-bahan
  • 1 biji telur * 
  • 2 sudu besar susu pekat * 
  • 280 ml air sejuk* (telur+ susu pekat +air sejuk, jadikan jumlahnya 280ml)
  • 100 gm gula halus 
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 400g tepung roti
  • 100g tpng gandum
  • 2 sudu kecil yis @ 6g
  • 3 sudu besar marjerin@butter
  • 1 sudu kecil bread softener dan bread improver - hana tambah
Cara-cara (Kaedah Breadmaker)
  • Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker mengikut urutan bahan basah kemudian bahan kering.
  • Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1 1/2jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin.
  • Bahagikan bulat2 kecil lebih kurang 50gm setiap satu kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi.
  • Sebelum bakar spray permukaan roti dgn air biasa.Jika suka taburkan gula kasar.dan bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.
  • Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.
**Resepi kat atas ni saya dpt dlm 2 loyang bulat 8 inci.Satu loyang saya tabur gula dan satu loyang lagi saya parut cheedar cheese kat permukaannya....dua2 sedap. Kalau guna loyang  bulat 6x4 inci dpt dlm 4 loyang.

8 comments:

  1. Asslmkm kak.
    Hamboii kak .Meroti ja. Rajin betul. . Gebus2 pulak tu. (^_^)

    ReplyDelete
  2. tergoda tengok roti yang gebu dan naik

    ReplyDelete
  3. wshhh...gebunyaaaa
    menggodaaa

    ReplyDelete
  4. wah...gebu sungguh...balik kl nanti kena cuba ni..xsabr laa plak nk mkn roti panas2...z

    ReplyDelete
  5. salam kak yatie..terliur tengok roti tu. biasa makan roti yg dibeli jer..

    ReplyDelete
  6. Sedapnya tengok Roti Naik... gebusss jer ... saya sebenarnya teringin nak buat tapi belum berkesempatan... tengok resepi kak yatie ni mudah ajer.. nak cuba lah... hehhee masuk list lagi.. panjang sudah list tu :P

    ReplyDelete
  7. Salam Yatie...dah bnyak kali tengok kawan kawan meroti...tapi masih tak dapat mood meroti lagi...bersawang BM nekcik agaknya!!!

    ReplyDelete