Sunday, February 10, 2013

Roti Manis Ala Jepun

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni barulah berkesempatan buat roti sendiri atas permintaan anak2. Roti ni sedap dan lembut je, teruja menggunakan BM yg di beli oleh anak teruna di UK...maka dngn gigihnya saya membuat roti sendiri. Hamka paling suka roti ni sbb lembut sangat. Macam biasalah dia sapu sendiri jem kegemaran. Terima kasih pada penyumbang resepi Gert, dan saya kopipes dari Mat Gebu. Menurut Che Mat, beliau ambil dari blog Kak Ummi. Terima kasih semua berkongsi resepi roti manis ala jepun ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Jom meroti...






BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 375 gm tepung roti (high protein flour)
  • 100 gm tepung gandum
  • 35 gm susu tepung
  • 1 biji telur*
  • 1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau sedikit)
  • 80 gm gula halus
  • 3/4 camca teh garam
  • 2 1/2 camca teh instant yeast
  • 150 ml air suam (kurang lebih)
  • 40 gm mentega
  • 4 camca besar "water roux" (campur 250 ml air + 50 gm tepung gandum, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga pekat, sejukkan sebelum diguna)
  • 1 biji telur + sedikit air + esen vanilla = kacau rata, untuk sapuan
CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK DOH ROTI :- 
  1. Satukan air suam dengan ragi, kacau rata dan biar berbuih. Dalam satu bekas, satukan tepung gandum, tepung roti, garam, gula, telur dan water roux, gaul rata hingga sebati, masukkan ragi tadi dan gaul hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal, lembut dan anjal. Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik dan biar naik 2 kali ganda. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan untuk doh dalam bread maker kecuali telur untuk sapuan. Pilih setting untuk "Doh" dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bagi kepada 16 bahagian sama besar. Bulat2kan setiap doh dan susun dalam bekas yang telah disapu sedikit mentega. Biar naik sekali ganda lagi (kurang lebih 45 minit).
  3. Sapu permukaan roti dengan telur tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga perang keemasan. Sedap dimakan bersama jem kegemeran atau seri kaya.

9 comments:

  1. Wah bestnya tengok.. leh bawak kemana2.. kalau lapar makan dalam kete je kan.. :)

    ReplyDelete
  2. Teringin nak buat. Kena cari tepung roti jer lagi.. :)

    ReplyDelete
  3. Cantiknya Tie... walaupun manis tapi manis2 manja gitu ye Tie.. sedap ni makan ramai2, apalagi kalau ada seteko kopi panas...aduh! Tak cukup makan seketul!

    ReplyDelete
  4. gebunya roti..
    geramm lak tengok...

    ReplyDelete
  5. Wahhh.
    Mmg naik gebu.
    Ayu nak try..
    Thanks kak yatie sayang

    ReplyDelete
  6. layan roti ok je. cicah jem @ minum dgn kopi.

    ReplyDelete
  7. wahhhh...cantikkk pic kak yatie sekarang ni... ^_^
    kak yatie guna mesin ke uli dengan tangan???
    cantik roti tu, halus pori2nya.... ^_^

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Yatie..suka tgk roti nie..sungguh gebus..

    ReplyDelete
  9. kak...kalo xde bread mixer xleh wat roti nie ke? pastu nak tya kat mana nak cari tepung roti tu?

    ReplyDelete