Monday, February 25, 2013

Ikan Siakap Laprik

  Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.Menu kali ni ala2 Siam gitewww. Saya mmng suka menu yg ringkas mcm ni tapi sedap sangat. Kalau makan kat kedai mmng mahal, kali ni beli ikan siakap 2 ekor, pastu masak sendiri...puashati dan puas makan. Kita boleh tambah bahan2 yg kita rasa kurang. Macam biasalah kalau saya masak, mesti kena berkuah sikit sbb suami mmng suka makanan yg berkuah. Alang2 masak, saya masak 2 ekor sekali...jadi bahan2 rempah, kenalah gandakan sekali ya. Resepi kat bawah ni utk sekor ikan sderhana ya. Terima kasih pada Norzie Hany berkongsi resepi siakap laprik ni, mmng sedap sangat....juga buat K.Madihah yg menggoda dngn menu masakannya yg mengancam tu.
Pada kawan2 yg suka masakan Siam tu, bolehlah mencubanya....mmng sedap sngt. Jom semak resepinya.



Bahan-bahannya:

  • 1 ekor ikan siakap-dibersihkan
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 10 tangkai cili padi-potong kecil
  • 5 ulas bawang putih-cincang halus
  • 5 sudu besar sos Thai
  • 1 biji bawang besar-dipotong dadu
  • 1 tangkai daun ketumbar
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 cawan air
  • Daun salad,cili besar dan tomato-Utk hiasan
  • minyak masak secukupnya
Cara Memasak:
  1. Lumur ikan dengan garam dan kunyit.Goreng hingga garing,angkat letak dalam pinggan dan ketepikan.
  2. Dengan sedikit minyak,tumis bawang putih dan cili kisar hingga masak.
  3. Masukkan cili padi dan air.Kacau sebati.
  4. Kemudian masukkan sos Thai, bawang besar dan daun ketumbar.Perasakan dengan garam dan gula dan biarkan hingga mendidih sebentar.
  5. Angkat dan curahkan atas ikan tadi dan hiaskan dengan bahan hiasan.

4 comments:

  1. superb..!!! gambar yg sangat mengancam...saya pasti rasanya teramat2 sedap...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Kak..nampak menarikkkk juga resipi ni....

    ReplyDelete
  3. terima kasih diatas perkongsian resepi ....semuga Pn dimurahkan rezeki

    ReplyDelete