Sunday, December 16, 2012

Kerisi Masak Sambal

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Selamat berhari minggu...moga ianya dapat di manfaatkan dngn sebaik mungkin. Menu ringkas ni lauk dua hari lepas sebenarnya. Resepi ni mudah je, tapi cukup menyelerakan. Kalau ikan kerisi, saya mmng suka masak sambal. Kalau masak mcm ni, maunya bertambah2 nasi dan lauk...mmng menyelerakan sungguh. Walaupun resepinya mudah, tapi saya tetap nak kongsikan bersama supaya anak saya atau adik2 di luar sana boleh mencuba bila teringin nak makan ikan masak sambal. Ikan tu, terpulanglah pada selera masing2 ya. Jom semak resepi mudah ni...


Bahan-Bahan
  • 6 ekor ikan kerisi
  • 1 cwn cili  kisar
  • 1/4 cwn air asam jawa
  • garam dan sedikit gula
  • minyak secukupnya
  • sedikit air
Bahan Kisar
  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • sedikit belacan
Cara-Cara
  1. Ikan dibersihkan, dikelar, cuci dan toskan. Lumur ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga masak tapi jngn garing sangat ya. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan lebih kurang 5 sudu besar minyak masak, tumiskan bahan-bahan kisar hingga terbit minyak (guna api sederhana je).
  3. Masukkan air asam jawa, gula, dan garam secukup rasa. Tambah air sedikit.
  4. Biarkan mendidih dan agak pekat sedikit, masukkan ikan. Gaul rata sebentar.
  5. Matikan api dan bolehlah dihidangkan.

2 comments:

  1. sukan jugak masak ikan kerisi sambal...mcm sesuasi sgt kan?

    ReplyDelete
  2. saya suka makan ikan ni tapi pernah terlekat tulang sampai berdarah-darah. kena hati2 sebab tulangnya tajam

    ReplyDelete