Tuesday, August 7, 2012

Biskut Casablanca Delight

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Harap anda semua sihat dan ceria2 selalu di samping keluarga tercinta. Maaflah menu yg sama je kat bawah ni. Sebenarnya 2 hari lepas pulang kekampung. Bila dah balik tu, mood malas pulak nak masak kat rumah sendiri. Tapi mana boleh cuti masak, hari2 mesti kena masak juga walau seringkas mana pun. Dalam pada malas2 tu, malam tadi sempat gak buat biskut raya. Macam biasalah, cari resepi yg mudah dan semestinya sedap. Kalau kat rumah ni mmng peminat nestum dan oat, jadi saya pun buatlah biskut yg ada kaitan dngn nestum dan oat ni. Memang sedap dan rangup biskut ni. Lebih menarik lagi bila di tambah bijan hitan dan hiasan ceri hijau dan merah. Kalau biskut macam ni, alamat Hamka lah yg suka cabut dia punya ceri kat atas tu, pastu dia suruh kita makan biskutnya. Kali ni Hamka tak buat macam tu lagi, dia makan semuanya. Alhamdulillah...makin besar makin faham dia.

Terima kasih pada Kak Wan berkongsi resepi biskut yg mudah dan sedap ni. Izinkan Yatie kongsikan resepinya kat sini pula ya buat rujukan di masa akan datang. Pada kawan2 yg nak merasa tu, bolehlah mencubanya...mmng sedap.

Di kesempatan ini saya nak berterima kasih pada Ben Ashaari yg sentiasa menghargai kami blogger masakan. Hampir setiap tengahari ada saja segmen Makanan berbuka puasa pilihan dari Ben Ashaari sendiri. Secara tidak langsung menaikkan juga traffik pada blog masakan. Terima kasih pada semua pengunjung setia blog Sinar Kehidupanku juga pengujung2 yg baru. Saya amat2 menghargainya. Kawan2 boleh juga lihat di Makanan berbuka puasa pilihan di 4, 11 dan 17. Terima kasih sekali lagi.




Bahan A
  • 130 gm mentega
  • 20 gm shortening
  • 70 gm gula kastor
Bahan B
  • 30 gm nestum - diramas
  • 30 gm oat- panggang dan kisar
  • 30 gm serbuk badam
  • 20 gm bijan hitam
Bahan C
  • 25 gm tepung jagung
  • 10 gm tepung beras
  • 150 gm tepung gandum
Hiasan : Ceri merah dan hijau, kuning telur

Cara-cara
  1. Sebatikan bahan A dan masukkan bahan B dan uli rata.
  2. Masukkan bahan C dan uli lembut kemudian canai menjadi kepingan nipis.
  3. Terap dgn acuan empat segi tepat dan sapukan kuning telur dan hias dgn ceri merah dan hijau.
  4. Bakar pada suhu 140c selama 30 minit atau sehingga kekuningan.

**Adunan di atas dapat sikit je, so Yatie buat 2 adunan sekali.

14 comments:

  1. As'salam Yatie

    Dah mula mengukis juga ya, agaknya dah bederet2 ke belum kat almari tu erk hehehe. Raya bolehlah k.ct datang bertandang kerumah nanti ya. sambil2 tu boleh bagi Hamka duit kaler HIJAU juga hehehe

    ReplyDelete
  2. tuuuuuuuuuu dia!! mcm2 biskut dah keluar ni, mesti Hamka seronok!

    ReplyDelete
  3. Nampak berseri2 bila ada bijan hitam dlm tu, sedapnya, akk tgh cari mood nk buat kukis ni hehe

    ReplyDelete
  4. Asslmkum..
    Wah! Kak yatie pun dah mula mengukis ya..

    ReplyDelete
  5. salam kak Yatie...sedap nampak biskut tu..kalerpul...

    ReplyDelete
  6. mesti best biskut nestum nie, nak buat jg la nnt.

    ReplyDelete
  7. saya pun buat jugak biskut ni kak, memang sedap rasanya, satu adunan tu tak dapat banyak kan, kalau buat dua pun takpe... Cantik je biskut akak :)

    ReplyDelete
  8. Salam Yati.menarik biskut dihias dg ceri hijau merah.kat Cairo tak jumpa lagi ceri mcm di Msia...tak boleh nak hias biskut.

    ReplyDelete
  9. salam kak yati..dapat byk tue..muai klu buat nie..zila simpan resepi nie dulu...kot2 terlebih rajin boleh ditry:)..cantik2 kukis akk tue..suka tgk:)

    ReplyDelete
  10. tergeliat lidah menyebutnya...he3
    dah start ngukis yerk kak..
    sedapnya tengok..

    ReplyDelete
  11. Wahhh..! biskut raya dah muncul kembali..

    tak sabo nak beraya dah nie..

    salam lebaran..!!!

    ReplyDelete
  12. banyak dah biskut yg akak buat...sedapnya tgk biskut ni. nak datang beraya umah akak jugalah nanti..hehe

    ReplyDelete
  13. mantap nih :)
    Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete
  14. shortening tu ape?

    ReplyDelete