BAHAN BAHANNYA
- 1/2 kg ubi kentang
- 200 gm daging ayam kisar
- 2 sudu teh lada sulah-tumbuk lumat
- 1 sudu besar bawang goreng
- 2 tangkai daun sup dihiris halus
- 1/2 labu bawang besar-di potong dadu
- 2 biji telur ayam
- Garam secukup rasa
- Minyak secukupnya utk menggoreng
- Kupas kentang dan potong sederhana nipis. Cuci dan toskan. Goreng sehingga masak,angkat dan toskan. Lenyek/tumbuk sehingga lumat. Ketepikan dulu.
- Sementara itu tumiskan bwng besar dan masukkan daging ayam kisar dan masak sehingga separuh masak.
- Satukan kesemua bahan2 kecuali telur di dalam satu bekas.
- Ambil sedikit adunan dan kepal2kan. Bentukkan bulat dan leperkan sedikit. Buat hingga habis.
- Dalam bekas lain,pecahkan telur dan kocak2kan. Celupkan setiap ketulan begedil tadi dengan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak sehingga berwarna keemas2an.
- Guna api sederhana je. Bila dah masak, angkat & toskan. Sedia untuk di makan bersama soto atau di makan begitu saja.
sedapnya kak yatie
ReplyDeletebiasa buat daging je kan, boleh try petang ni
Menarik ni..sbb ada bwg goreng dlm begedil.tentu sedap
ReplyDeletesalam yatie...poberet anka bujang atie nih!
ReplyDeleteSalam Kak Yatie..best jgk begedil ayam nii..nnt nk cuba lah.. br plan nk bt mee sup ^^
ReplyDeletesalam perkenalan... :)
ReplyDeletesaye reader baru blog kak yatie...
best nye..blog akak banyak sgt resepi2...
saye mmg cukup minat masak2 and makan2 nih...hehe boleh cedok resepi dari blog kak yatie...hehe ^^,
Sedap2 belaka juadah di dapor Yatie ni...
ReplyDeleteAssalam
ReplyDeleteMacam berpakat pulak kita buat begedil ayam, hehe..
T.kasih kongsi resipi.
Salam kak yatie...sedapnya...mmg sy suka bergedil ni...kena buat nampaknya..
ReplyDeleteAs Salam Kak, slalu jeles tengok akak buat musti menjadi walau sempoi n bersederhana (which I like rather than being over-zealous..hehe)..camne akak buat permukaan dia tu gebu n licin je ya?saya buat mesti "bergerigi"..hehe
ReplyDeletehuiyooo cun bangat begedil nih. kalo dni buat mesti tak sama bentuk hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Yati Cayang:)
ReplyDeleteSalam Ramadhan;
Sedapnya kalau begedil ni dimakan dengan soto nasi...sedappppnya lama tak makan soto...
smlm sebok cari..ari ni da de...tq kak yati..
ReplyDeletesaya paling suke makan bergedil dgn soto atau bihun sup .. rasa sedapp sgt...
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeleteSye budak bru.. :D
sye nk tnye, kalau gune daging lembu utk wt begedil *kn hrini dpt dging korban heee :D
cmne nk wt supye dging tu x liat mse mkan nti??
Tlonggg bgtau nk wt cmne ye kak.. :)
da follow akak juge.. ;)
wahhhh kang nk g mencari bahan2 lah hehehe..nak cubeeee....sangat2 suke begedilll ayam!!! hehehe
ReplyDeleteTengok gambar ni teringin lah pulak. Hari tu gi open house kat Shangri La Hotel, frust sangat sebab begedil keras walaupun rupanya nampak sedap.
ReplyDeleteAssalammualaikum,,, wahhhh senang jugak buat begedil nie... mula-mula carik resepi ayam bakar jumpa blog nie... then terus baca sampai leka.
ReplyDeleteanyway thanks berkongsi macam2 resepi untuk kitorang ye. salam perkenalan.
Wahhh..bestnya bergedil..MIL suka makan ni...thanx for resepi ya...
ReplyDeleteJemput singgah www.haniqhanisalihah.blogspot.com
untuk tips kesihatan dan kecantikan