Serawa Durian ni sedap di makan bersama roti putih, serabai, apam beras, roti jala dan juga pulut. Kalau nak cepat saya makan dengan roti je. Kali ni makan bersama pulut yg di kukus....walaweiiiii enak banget. Kalau dah mmng peminat setia durian ni, buatlah apa2 menu berkaitan dngn durian..sedap je...makin nak makan lagi dan lagi dan lagi....
BAHAN KUAH SERAWA :-)
- 1 biji durian, keluarkan isinya (kalau durian kecik, guna 2 atau lebih)
- 700 ml santan kelapa segar
- 500 ml air (atau secukupnya)
- 1 ketul gula melaka, potong kecil*
- 1/2 cawan gula pasir*
- 1 helai daun pandan, disimpul*
- 2 cawan air*(*satukan masak hingga gula larut dan tapis)
- 1 helai daun pandan, disimpul
- 1 camca besar tepung gandum
- 3 camca besar air
- Secubit garam
- Gula, jika perlu
- 1 kg pulut, cuci dan rendam 1 jam, toskan
- 700 ml santan cair
- 1 camca teh garam (atau secukup rasa)
- 1 camca teh minyak masak (mat guna minyak kelapa)
- 1 helai daun pandan, disimpul
UNTUK PULUT :-
- Panaskan kukus, sediakan loyang berukuran 9 inci. Letak pulut dalam loyang, satukan minyak masak, garam dan santan, kacau rata kemudian tuang ke dalam loyang berisi pulut, ratakan. Letak daun pandan dan kukus selama 20 minit dengan api besar, kemudian kareh (gemburkan) dan sambung kukus lagi 10 minit atau hingga pulut betul2 masak. Ketepikan.
- Satukan air gula merah, santan, air, isi durian dan daun pandan ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. Kacau selalu. Tambah sedikit garam dan jika kurang manis tambah gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum. Kacau rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Senduk pulut secukupnya dalam bekas sesuai. Tuang kuah serawa dan hidangkan. Atau anda boleh hidangkan berasingan kuah serawa dan pulut tadi...Selamat mencuba!..
Salam Yati. sedapnya serawa durian....mmg sy suka sgt dg durian....tak dpt mkn, jamu matapun jadilah....
ReplyDeletebila buat ni? kalau ada lagi kita nak singgah ni.. hihihi
ReplyDeleteSalam Kak Yatie,
ReplyDeleteSedapnya makan serawa durian ni dengan pulut, kegemaran saya ni..
Ye la kak, sana sini resipi berasaskan durian. Saya pun nak cubalah resipi CMG ni.. :))
W'kumsalam kak Yatie cayangg.. waduhh rumah sha ni pun tengah musim durian baru gugur 2-3 biji.. masih baru memang ler jakon dok kupas dan makan camtu jerk.. dah lelama nanti jawablah heehhe
ReplyDeletesy xmkn pulut cm ni
ReplyDeletesedapnya kak yatie... mmg tgh musim durian sana sini skrg ni...lia pun dah 2x membeli...smlm beli durian mmg niatnya nak buat serawa n gula durian.senang klu nak buat kuih masa bln pose nnti...
ReplyDeleteeh akakk! camne pulak boleh tersama arini.. hihihihi... tp kiter ader roti jer.. malas nak tanak pulut.. jom kak kiter tukar2... nih mat punyer pasal la ni kan.. hihihi
ReplyDeleteSalam.. Kak Yatie, sedapnya serawa durian ni.. 2 hari lepas baru lepas makan durian beli di tepi jalan... Kalaulah ada kebun durian sendiri.. :)
ReplyDeleteNampaknya kena tunggu durian gugur ni baru boleh buat serawa durian.... hu huhuuu belum musim!
ReplyDeletememang enak mbanget ni kak..blum ngetest lagi durian kat pasaran utkj musim ni..bikin teringat2 je ni..
ReplyDeleteElla baru makan ni pagi tadi yatie. kwn ofis yg buat. Sorang tanak pulut, sorang lagi buat kuah. Best!!
ReplyDelete