Friday, May 4, 2012

Ungkep Ayam Style Jawa

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Maaflah, dah malam baru berkesempatan nak n3 menu siang tadi. Tak kisahlah, yg penting ada sesuatu yg baru kat blog Sinar Kehidupanku, takdelah menu yg sama je...jemu juga kan. Oklah dah mlm ni takmo pot pet banyak2 terus pada menu yg ringkas tapi sedap sangat. Teringat masa kecik2 dulu, mak kerap masak ayam ungkep mcm ni. Biasanya guna ayam kampung/ayam tua...mmng sedap, makin dipanaskan makinlah sedap. Terasa seakan2 rendang pun ada, cuma tak letak kerisek je. Sebelum ni pernah masak diSINI, kali ni guna resepi Che Mat Gebu pulak, bezanya cuma saya masak berkuah sikit sbb suami mmng suka yg berkuah. Macam biasalah kalau guna resepi Mat Gebu mmng tak menghampakan....sememangnya sedap sangattttt...sedap hingga menjilat jari....kalau makan guna sudu tu....kira menjilat sudulah...he3..Terima kasih Che Mat berkongsi resepi yg best ni, akak kongsikan resepinya kat sini pulak ya.


BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 600 gram ayam, potong saiz sederhana
  • 2 batang serai, dititik
  • 1 keping asam gelugor
  • 2 helai daun salam @ 3 helai bay leaf-Yatie guna yg kering je
  • 1 camca besar gula melaka
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 7 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 3 biji buah keras
  • 1 tangkai cili hijau
  • 10 - 15 biji cili padi merah
  • 1 camca besar ketumbar
  • 1/2 camca teh jintan kasar
  • 1/2 camca teh jintan halus
  • 3/4 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan serai dan daun salam @ bay leaf, kacau rata dan masukkan ayam.
  3. Gaul rata dan biar ayam kecut sedikit.
  4. Tuang air secukupnya (anggaran tenggelam ayam). Biar mendidih.
  5. Masukkan asam gelugor dan juga gula merah serta garam.
  6. Masak dengan api sederhana hingga kering.
  7. Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam. Masak sekejap, dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..

20 comments:

  1. Selamat pagi Jumaat kak yatie....kak, saya kan tiba2 tergerak nak buat ungkep, sekali tgk akak pun buat juga...ehem ehem...

    ReplyDelete
  2. sedapnya tgk ayam ungkep akak ni...mcm rendang nampaknya tu. lapar lak memlm tgk lauk ni kak..:)

    ReplyDelete
  3. Sedapnya tengok ungkep ayam ni....terliur pulak..tak pernah try buat...nnti boleh la cuba....:-)

    Jemput datang blog saya....:-)

    ReplyDelete
  4. Aslmkum Kak Yatie..
    Pagi2 dah ada ayam kat sini..Selera betul tau. Tak pa..bagus juga, boleh cari idea siap2 nak masak apa utk hujung minggu ni...:)

    ReplyDelete
  5. masakan org jawa ke k.yatie..sy org jawa pun xpenah makan n cuba ayam ungkep nie..nmpk sgtla sy nie jawa pd keturunan je..best je tu, nk try jg la.

    ReplyDelete
  6. salam kak yatie,
    aduh...sedapnya nmpk ungkep akak nie...
    sekali lalu nmpk mcm ayam rendang je kak....:)

    ReplyDelete
  7. asslm kak Yatie...betul2 sedap ni tgk ayam masak ungkep tu...kecur n terus lapo la...nk simpan resepi ni...nk cuba juga...rasa mcm jam ni juga nk masak terus...

    ReplyDelete
  8. masuk list resepi ayam nie..
    memang nampak mengeliurkannn...
    nak try gak nnti..

    ReplyDelete
  9. mmg sinonim ayam masak ungkep ngan masyarakat jawa..menjilat jari klu mengadap ayam ni,menu trunggul bagi saya..

    ReplyDelete
  10. Salam Yatie.
    Ungkep ayam ni rupa dia mcm rendang,kalau makan dgn nasi impit pun sedap ni.

    ReplyDelete
  11. salam yatie sedapnya ayam ungkep ni ,kalau wong jowo memang terkenal dengan ungkep kan

    ReplyDelete
  12. Assalam Yatie cayang...amboiii sedapnya tengok lauk ayam tuh...dan dan rasa nak cari nasi kosong terus...agaknya makan dgn pulut kuning pun best ni kaann... Rajin tul Yatie...suka akak tgk...terus2 rajin ya Yatie...muaaahhhh!

    ReplyDelete
  13. Kak Yatie..ungkep memang behhh.mak saya sokmo masak amsa sy kecik2.masa sy dlm pantang pun masak ni..cuma tak letak la cili.Ammpunzzz lagi selera dlm pantang makan..hehe

    ReplyDelete
  14. salam ziarah...nak tengok resepi ungkep ayam.. :)

    ReplyDelete
  15. Memang nampak sedap sangat lauk tu yatie tapi kenapa nama dia pelik ye?

    ReplyDelete
  16. Salam.. Tumpang ziarah.. nak pinjam resepi boleh?? nak cuba buat dekat rumah.. TQ..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Yatie,
    kita Jawa sebab mak kita pun Jawa cuma ayahanda aje Melayu Riau... jarang masak ayam ungkep, ni datang nak belajarlah dari sini ye Yatie...

    ReplyDelete
  18. As'salam Yatie

    Pernah makan, tapi tak pernah k.ct masak ayam ungkep ni. sesekali nanti nak jugalah mencuba masak ayam ungkep pulak. sebab anak2 ni kalau lauk2 yang berasaskan ayam laju aje makannya hihi

    ReplyDelete
  19. Ungkep ayam ni mmg sedap.Makan dgn nasi boleh, dengan roti boleh, dgn lempeng boleh, makan gitu je pun boleh.

    ReplyDelete