Thursday, January 26, 2012

Tiramisu Biscotti

Assalamualaikum dan selamat petang semua. Harap anda semua sihat dan ceria selalu. Kadang2 kita tak menjangkakan hidup kita ni selalu je happy, ada masa kita di landa badai juga. Walauapapun dugaan yg mendatang, kita mesti redha dan hadapinya dngn sabar dan tabah. Semua ini menguatkan semangat kita utk meneruskan kehidupan yg makin mencabar dan menjadikan diri kita lebih dekat dngn Allah swt. Pesanan utk kawan2 diluar sana juga utk ingatan diri saya sendiri supaya janganlah kita memandang rendah dngn kebolehan dan kelebihan orang lain. Jadikan kelebihan/kebolehan yg di miliki kawan2 kita tu sebagai pembakar semangat utk kita ke arah tu.

Oklah, takmo cakap banyak, nanti lain pula jadinya. Kali ni saya nak kongsikan resepi Tiramisu Biscotti yg saya buat pagi tadi. Sebenarnya dah lama teringin nak buat dan rasa tiramisu biscotti ni, tapi asyik tak jumpa je biskut jejari ni. Kebetulan minggu lepas kat kedai bahan2 kek tu ada sebungkus biskut ni, saya pun belilah. Kalau ada lebih, mesti dah beli lebih punya.
Bila dah buat tu, tak sabar nak merasa...bila rasa je sepotong tiramisu biscotti ni.....fuhhhhh mmng sedap betullah. Tak sangka anak2 pun suka dngn tiramisu ni....lebih sedap lagi bila di tambah blueberry filling kat tengahnya....mmng syokkk gitewwww lalu kat tekak.

Terima kasih pada Kak E dan juga Rabiatun kerana berkongsi resepi tiramisu biscotti ni. Pada kawan2 yg nak cuba buat tu, bolehlah cuba resepi ni...mesti menjadi punya. Jom semak resepi.



Bahan-bahan
  • 1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
  • 250g cream cheese
  • 200ml whipping cream
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan
  • sedikit blueberry filling (ni Tun tambah)
Cara-cara
  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream.
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
  4. Celup biskut ke dalam air nescaffe sehingga basah@lembut.
  5. Susun biskut tadi ke dalam mangkuk@bekas.
  6. Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.
  7. Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
  8. Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
  9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya
* Note Rabiatun:
Saya ada tambah 1 layer Blueberry Filling untuk menambahkan rasanya. Yatie pun sama juga

15 comments:

  1. salam akak.. prnh buat nie dulu tp x jadi... ikut resepi umi_e ni gak... frust.. huhuhu... krimnya x gebu pon... sy gune jenama anchor yg uht tu... boleh x akak tolong sarankan utk gune whipping krim brand ape wt tiramisu ni... kite pukul semua skali.. betol ke??? huhuhu... akak gune whipping krim brand ape???? nnt kite nk try buat lg sbb kite suke makan.. slalu beli jee.... tp frust la sbb buat dulu x jadiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jenama apa yer biskut tiramisu yg halal pyer?sb sy tgk kalau jenama bonomi mmg xde halal huhu..dah ambk 3 paket tp bila check,xde halal..xjadi beli..last2 buat tiramisu guna layer cake je huhuhu

      Delete
    2. guna non diary whipping cream,pasti kembang elok..sampai bertanduk lerrrr...

      Delete
  2. aslmkum yatie.. sama menu kita hari ni..kt BP ni pun saya tak jumpa biskut tiramisu ni.. sib baik adik di JB tolong belikan.. nk makan punya pasal.. hihihi..

    ReplyDelete
  3. Kak Yatie,fuhh nmpk sedap tuh kak,sy da 3/4 peket g tiramisu nih,duk igt nk wat juga nnti2,sebelum expired..

    ReplyDelete
  4. salam Yatie..
    Alahai ada pulak Tiramisu kat sini.. sedapnya.. ita mmg suka tiramisu ni.. dulu masa mula2 makan pun jakun jugak.. takut aje anak tekak tak dapat terima.. sekali dah makan tak mau berenti pulak!

    ReplyDelete
  5. yatie.. k.nor bawak mangkuk ni.. sudi pun dah bawak gak.. kalau dpt semangkuk pun jadi lah... hehe

    ReplyDelete
  6. Salam Yati. Kat sini pun ada ciskek ya.... best ni kan. ALong buat kelmarin tapi tak merasa pun sbb kasi kat kwn.

    ReplyDelete
  7. Menu Kak Yatie sama dengan menu Kak Dzana.. Sedapnya..

    ReplyDelete
  8. salam kak.. terliur tengok kek ni.. huhuhu.. lau kesempatan nak buat la hujung minggu ni..

    ReplyDelete
  9. salam kak...

    buat kita terliur je kak...

    ReplyDelete
  10. salam rindu yatie..waduh mmg tergoda betui tgk cis biscoti tuh..bak secawan kt akak..hehe!!

    ReplyDelete
  11. eh secawan lak..hehe! minta sepotong..hahaha!!

    ReplyDelete
  12. simple je bahan2 dia..cara buat pun mudah..
    mesti kena cuba buat ni..
    rasa manis dia ok ke atau terlalu manis kak?

    ReplyDelete