Friday, December 23, 2011

Laksa Terengganu/Laksa Kelantan/Laksa Kuah Putih

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni saya masak ringkas je sebab tekak ni teringin sangat nak makan laksa lemak putih. Kalau tak masak nasi, siaplah Hamka bising sbb tak jumpa nasi hari ni. Tak padan kecik...nak juga makan nasi walau dah makan laksa.Sebelum ni pernah buat namanya Laksa Kelantan. Bila dibelek2 resepinya lebih kurang sama je dngn Laksa Terengganu dan Laksa Lemak Putih....yg penting kuahnya lemak putih dan semestinya sedap di gandingkan dngn sambal belacan. Kalau makan laksa ni tak cukup semangkuk, maunya bertambah dan bermangkuk2 lagi...hehehehe..buruk betul makannnnnnn....

Pada orang2 Kelantan dan Terengganu, jangan marah ya kalau kuah lemak yg saya buat ni tak sama. Pada saya bahan2 yg ada ni sudah cukup membuatkan tekak ni berselera sangat. Suami saya makan bertambah2 tadi...siap cakap lagi, kalau makan kat kedai ni, taklah kuahnya sepekat yg mama/saya buat..pastu takkan nak tambah dan mintak semangkuk lagi pada tuan kedai tu...hehehehe...malu sehhh.
Kejap lagi nak ulang2 makan lagilah..bila citer ni, dah laporrr semulalah. Jomlah kita semak resepinya. Kawan2 boleh juga semak resepi K.Nor dan Kak NoorMasri.




Bahan Untuk Kuah
  • 8 ekor @ 800g ikan selayang/ ikan kembung
  • 2 sudu kecil lada hitam
  • 1/2 in halia
  • 1 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • sedikit belacan*
  • sedikit daun kesum* Yatie tambah sbb suka bau daun kesum meresap kat kuahnya
  • 1 1/2 biji kepala parut diambil santannya
  • 2 keping asam gelugur
  • sedikit garam dan gula
Cara Membuat Kuah:
  1. Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak.
  2. Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat. Yatie blend je.
  3. Tumbuk/Blend bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam hingga lumat.
  4. Masukkan semua bahan tumbuk/blend serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
  5. Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.
  6. Kepekatan kuah ikut selera masing2 ya.
Bahan Untuk Ulam:(Bergantung pada stok kat rumah masing2 ya)
  • Daun kesum secukupnya dimayang halus
  • Kacang panjang secukupnya dimayang
  • Kobis diracik halus
  • Timun dimayang
  • Daun Kemangi/Selasih- di hiris halus
  • Bunga Kantan- dihiris halus
  • Taugeh - buang ekor
  • 4 biji limau kasturi-belah 2
Sambal Belacan:
  • 4 tangkai cili merah
  • 4 biji cili padi merah
  • sedikit belacan-di bakar dulu
  • sedikit gula
  • 2 biji limau kasturi
Caranya= Belacan di bakar sebentar, tumbuk cili merah, cili padi, belacan bersama sedikit gula. Setelah lumat perahkan jus limau kasturi. Gaul sebati dan bolehlah di hidangkan bersama laksa tadi.

**Yatie guna 1 kg mee laksa basah, di celur sebentar dan toskan ya. Boleh juga guna laksam atau laksa kering. Cara penyediaanya, masukkan sedikit laksa yg telah di celur ke dlm mangkuk. Letakkan ulam2an yg di gemari dan cedukkan kuah lemak putih keatasnya. Letak sedikit sambal belacan dan belahan limau kasturi. Siap dan sedia utk di nikmati.

19 comments:

  1. ehhh ada daun selasih tak? kalau ada .... laaaaaaaaagi la terangkat nih.. bestnyer.. :)

    ReplyDelete
  2. aduh duh duh...Yatie...akak mmg pantang tengok gambar laksa kuah putih ni, mula lah rasa cam nak terkam....nampak sedap betul !

    ReplyDelete
  3. terliurnya nampak laksa petang hari.....

    ReplyDelete
  4. laksa kuah putih nie memang sedap kalau kena ngan cara buatnya .. mak saya suke kak ..

    saya lebih suke laksa penang ! :)

    ReplyDelete
  5. Aduhh.....Yati kat Lumut ni hujan aja kalau dapat pekena laksa Yati mesti best kan!!!

    ReplyDelete
  6. lame bebeno dh x mkn
    slalu mkn laksam je..lbh krg la kan :))
    x pon laksa jhr atau laksa penang je
    hehehe

    ReplyDelete
  7. sedapnya yatie.. saya pun cam hamka.. skurang2nya 1 kali msti pekene nasi.. klau saya tak dpt nasi rasa lemah satu badan.. hihihi.. tahniah utk seri yer jugak yatie skrga.. mama beri hadiah apa utk seri? ..

    ReplyDelete
  8. alahai kak yati,sedapnya lah, saya selalu beli je kat pasar mlm cheras ni, tak pernah buat sendiri pun

    ReplyDelete
  9. sedapnya!!! ok, esok pagi nak pi beli ehehe malas nak buat sendirik :D

    ReplyDelete
  10. wah bt laksa trg yek..sy org trg pun jarang buat ni..hik..hik..sy suka kuah putih gak..pastu sy kawen.mak mertua bt kuah kaler kuning+merah..kire ada 2 versi laksa trg..kuah lemak putih n kuah lemak merah..

    ReplyDelete
  11. laksa kuah lemak tu feveret sy kak....sampai bertambah2 makan lagi2 letak belacan...tak sabar nak balik kg esok ni hehe...

    ReplyDelete
  12. Assalamualaykumwbh Kak Yatie....

    Opppsy.....same lak menu kita...semalam ayu masak ni gak....sedap kan? X puas makan laksa putih ni......tapi xdan nak masuk studio sebab masak for two je.....

    :)

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Yatie...Peberetttttt ni lagi-lagi kalau dapat laksa gandum versi Trg...sah sah boleh bertambah 2 3 kali

    ReplyDelete
  14. sedapnya laksa kak yatie ni...terliur sudah tapi nk buat kena tunggu angin rajin la..sekrng ni mcm lemau jer nk masak dapur..biasa hujung thn nk merayaux2 kat mall jer..hehe

    ReplyDelete
  15. fevret ni, lagi2 kalau guna laksa gandum. Tapi kalu kat sini saya buat guna spagethi je. tu pun mkn bertambah jugak, nyum-nyum :)

    ReplyDelete
  16. Assalam kak yatie...laksa kelantan nie sedap taw..jarang dpt makan nie..kene berjiran ngan org kelantan baru dpt merasa huhu...nk buat owh tidakk! tp one day D nk kene cuba jugak ler buat nie....:-)

    ReplyDelete
  17. aduh kak Yatie..awat lewat masuk sini mkn laksa ni..hehe..sedapnya, nak buat mmg malas saya ni tau

    ReplyDelete
  18. sedap nyerrr nengok laksa kuah putih tu.....

    ReplyDelete
  19. rasa cam nk wat jer kek lumut ari ni tp bahan lak tkde

    ReplyDelete