Kalau tak mmng tak berapa jalanlah ayam masak macam ni. Saya pun masaklah resepi ringkas tetapi sedap sangat. Ayam sambal ni di gabungkan dngn haruman daun kari....umphhhhh mmng mabeles. Sebab tulah nama masakan ni Ayam Sambal Kari, ada rasa sambal dan ada rasa kari..ala2 mamak style gitewwww. Ayam macam ni sedap juga di makan bersama nasi impit, nasi lemak selain dari nasi putih. Kalau kawan2 nak merasa tu, bolehlah mencubanya..Jom semak resepinya..
Bahan A
- 1 ekor ayam (di potong 16, cuci dan toskan)
- 4 tangkai daun kari
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 6 biji limau kasturi (diambil jusnya)
- minyak masak utk mengoreng ayam dan menumis rencah
- Garam secukup rasa
- sedikit gula
- serbuk kunyit.
- 30 tangkai lada kering ( saya guna 1 1/2 cawan cili kisar)
- 1 labu bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 btng serai
- 2 sudu besar udang kering
- Ayam di gaul dngn garam dan sedikit kunyit serbuk. Goreng hingga separuh masak. Ketepikan dulu.
- Tinggalkan dlm 1/2 cawan minyak dan tumiskan daun kari, tumiskan hingga wangi.
- Masukkan bahan yang dikisar kemudian tumiskan sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam yg telah di goreng tadi, bawang besar, garam dan sedikit gula. Kemudian kacau rata.
- Bila bawang dah kelihatan layu, tutupkan api dan tuangkan jus limau kasturi. Kacau lagi sehingga sebati.
- Perasakan, sekiranya dah cukup rasa, tutupkan api dan bolehlah di angkat.
- Siap utk dihidangkan.
Yatie...
ReplyDeletetengok rupa pun dah tau sedap.... dah terbau aromanya sampai rumah kakak....
Assalam yatie,
ReplyDeletewah lauk gini memang confirm laku kat rumah kita..sedapnya..kecur pulak tengok pagi2 ni..sebab belum sarapan hehe..
Salam AidilAdha Yatie dan keluarga...eeemmm tengok ayam masak sempoi2 camni...sedap jeee... :))
ReplyDeleteAssalamualaikum..Selamat Hari Raya buat Kak yatie sekeluarga..
ReplyDeleteNampak sedap ler kak Yatie..td Tun goreng jer ayam..huhuhu...malas ler nak masak skang ni..huhuhu
Salam kak yatie...saya dah nominate blog kak yatie utk BEST FOOD BLOG...moga berjaya.
ReplyDelete