Ok kali ni saya nak kongsikan bersama resepi Kek Lapis Cheese Pesona yg saya buat minggu lepas. Kek ni sedap sangat dan ramai kawan2 yg telah mencubanya, antaranya K.Nor, Izah,Mas, Zaliedana, K.Nim dan ramai lagi....maaf ya tak berapa ingatlah. Terima kasih pada Ryo yg sudi berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya.
Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
- 2 bungkus biskut marie perisa coklat/kopi-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
- 500 ml susu segar,dipanaskan
- 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
- 10 ml susu segar- saya tambah 1 sudu besar lagi
- 1/2 cawan gula halus
- Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
- Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
- Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
- Panaskan susu segar,padamkan api.
- Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
- Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
- Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
- Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
- Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..) Yatie taburkan coklat rice je kat atas kek.
- Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
Yatie beli biskut marie tu 2 bungkus, tapi cuma guna buat kek ni sebungkus je biskut marie 350gm. Musykil juga di buatnya. Mungkin Yatie sapu/ratakan cream cheese tu tebal sikit kot, tapi rasanya taklah tebal sangat. Pastu Yatie guna loyang 8 inci..lenkali nak cuba juga resepi asal yg menggunakan 2 bungkus biskut dan guna loyang 9 inci. Macamana dngn pandangan kawan2 yg telah mencubanya??? Btw kek ni mmng sedap sangat..lebih sedap di makan sejuk....
Mmg hot selling la ni kek ni...creamcheese kt dapur tu dh memanggil2 ni...kemasnya yatie!
ReplyDeleteAssalamualaikum kak yatie..
ReplyDeletelama x nyinggah ke sini..ni tenet ok ni baru sng nak merempit.hehe..
menggoda betui kek cis kak yati tu haa dgn taburan coklat rice lg.. sibbaik dah buat aritu. jadi terasa2 ajelah kesedapannya..meh sepotong yg duk dalam esbok tu kak..hehe
Kak Yatie,kek yg akak nih lagilah nmpk sodap,ada coklat rice bagai,cun lah kak..Mmg kek ni sng n sedap kan..
ReplyDeletemai ai..terliur lah akak....wa..sedaptnya...
ReplyDeletehaishhh kak yati kalau bab potong2 ni bagi kat dia la. memang cantik kemas je. mcm orang nyer kan kan kan... hamka suke tak? anak saya kurang gemar pulak kek ni. ngengada betui. hehee
ReplyDeletesama gak musykil sbb guna biskut sebungkus jer, org lain guna dua bungkus.. Itupun mcm tak cukup krimnya, tapi dijamin, memang sedapppppppppp!!
ReplyDeletecantik dan kemas hasil tangan yatie.. biskut tu elok jer tersusun..
ReplyDeletemmg sedap kan :)
wahhh...cantiknyer kak..suker.. Sedap tak kak? hihihi...
ReplyDeleteSenang ye nak buat kek ni... Mesti nak try ni. Tak perlu bakar pun..simpan je dlm esbok, kan
ReplyDeletehurmm...terliur tgk kek ni.mcm senang jer nk buat boleh try nih...cumell jer lapisnyer...
ReplyDeleteas-salam kak
ReplyDeleteterpegun ady tengok kek lapis cheese pesona kak ni..npk sedap dan cantik..
Yatie...
ReplyDeleteCantik...kemas je lapisan kek lapis Yatie....:D
gorjessnyeee...malu nak pamerkan yang mokwo punya!
ReplyDeletenakkkkkkkkkkkkkkkk !!!
ReplyDeletesenang nak buat kan yatie?..akak pun rasa2nya macam nak buat je lagi.hari tu dah buat sekut perisa kopi kali ni nak buat perisa coklat pulak..nak rasa kelainannya macam mana.:)))
ReplyDeletealahai...cantiknye versi kak yatie punya...lia punya mcm b'terabur jerk..huuu...tp yg penting rasanya mmg sdap n nak buat pun senang....
ReplyDeletesamalah kita kak...guna loyang 8x8 n sebungkus biskut pun x habis....musykil juga yer...
Waaah dah buat ya Yatie...akak pun, tp x sempat entry lgk...ikut turn la..hehe
ReplyDeleteaslmkum yatie.. saya guna loyang 7x7, 250 gm cheese, biskut marie tu dpt hanya 2/3 dpd bungkusan.. dptlah 4 layer dgn lapisan cheese yg budget nipis.. hihihi.. mmg sedap kek ni sekali hadap jer dah licin.. lain kali nnti nk buat lagi..
ReplyDeletekak yati lawanya kak...suka tgk kak..
ReplyDeletehemmm mmg nmpk sedap ni yatie!!! should try must try nih!!!
ReplyDeleteAssalam yatie,
ReplyDeletewah dah ramai yang mencuba kek/biskut pesona ni ya..kita juga masih terkais2 tengok orang buat..huhu sedap nampaknya tu yatie..
salam yatie..
ReplyDeletetd dah masuk.. tp jenuh nak tinggalkan komen tak lepas2.. entah apa masalahnya..
kek ni mmg sedap giler kan? sy pun dah merasa mlm td.. bwk juga ke ofis bagi kawan2 rasa & semua kata sedap. inilah satu2nya kek yg paling mudah dibuat & paling sodap hehe..
hasil air tangan kak yatie mmg kemas dan nampak cantik lah..
ReplyDeletecopy copy hehehe
ReplyDeletekak yatie, sedapnya tgk! ramai yg dah try nieza jer lum buat lagi kek ni...bila nak rajin mcm akak ni yer...:)
ReplyDeletewah cantik n kemas kek nie... cantik! kek nie mmg sedap sgt kan akak...
ReplyDeletebest-best-best :)
ReplyDeletemohon share resepi kt fb sy yer sis, tq
mohon copy paste yer..mmg OHSEM..TQ
ReplyDeletehuhu...sebelum ni dapat resepi dari cousin kena guna biskut keju.jenuh nak import dari sarawak biskut tu.nampaknya lepas ni boleh terus berkek lapis cheese guna biskut marie jela.hehehe.tQ sis...
ReplyDeletenampak sedap yati.....saya baru berjinak jinak dfn bloger yg minat memasak mcmana ya saya nak jadi follower dah try spt arahan tp x boleh advise pla
ReplyDeletesedapnya..........
ReplyDeleteMohon share ye...sbb nampak sedap dan simple jer nak prepare...
ReplyDelete