Thursday, September 22, 2011

Karipap Daging Rangup

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ni saya nak kongsikan bersama resepi karipap daging yg sangat sedap dan rangup kulitnya walau dah sejuk. Dah lama betul tak buat karipap. Kali ni saya buat karipap special atas permintaan anak bujang saya Mohamad Talhah sebelum berangkat ke UK malam ni. Rasanya macam2 nak saya masakkan menu kegemarannya di saat ini. Tapi apakan daya...yg nak makan pun dah tak larat. Sebelum ni banyak resepi karipap yg telah saya cuba dan kebanyakkannya amat memuaskan.

Kali ni saya cuba resepi dari Quinnie pula. Teruja melihat karipap Kak So Fea yg comel2 tu, licin je permukaan kulit karipap tu. Bila melihat bahan2 pada adunan tu mmng banyak menggunakan planta, dlm hati dok berkata2 tak berminyak sangat ke karipap ni nanti. Dalam dok berfikir2 tu, saya pun cuba gaklah, alhamdulillah mmng menjadi dan taklah rasa berminyak sangat. Kalau kawan2 nak tau hasilnya, cubalah sendiri...mmng berbaloi dan saya mmng suka resepi karipap daging Quinnie ni. Terima kasih kerana berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Jom semak resepinya...



Bahan2 inti
  • 300gm daging - Yatie guna daging kisar
  • 8 biji kentang saiz besar - potong dadu
  • 1 biji ubi keledek saiz sebesar kentang - potong dadu (optional- tak dek pun tak pe)
  • 4 sudu besar udang kering *
  • 1 bawang besar*
  • 2 bawang putih*
  • 6 cili kering* -rendam dgn air ( blend bahan* halus)
  • 7 tangkai daun kari
  • 2 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar gula
  • 5 sudu besar rempah kari daging -dibacuh dgn air
  • 1/2 cawan santan pekat
  • air secukupnya
Bahan2 doh
  • 750 gm tepung gandum
  • 300 gm planta (Yatie guna butter)
  • 1/3 cawan minyak sayur/ masak
  • 2 sudu kecil garam
  • 1 cawan air dari peti ais (letak sikit2 masa menguli doh)
Cara-Caranya
  1. Mula2 masak inti....panaskan skit minyak dlm kuali...kemudian masukkan bahan2 blend....masak hingga naik bau dan bahan tumis agak kering airnya....kemudian masukkan rempah kari daging...kacau2 rata...dan masak hingga terbit minyak...bila dah terbit minyak...masukkan daun kari....kacau hingga naik bau dan masukkan daging....gaul2 rata....kemudian masukkan kentang, keledek dan air. Air hendanglah dimasukkan sampai hapus kentang tapi jgn lebih sgt sebab nanti kentang jadi hancur. isi jugak santan dan gula.....masakkan hingga kering....bila dah agak2 nak kering...masukkan garam....kacau lagi hingga kering inti tadi/ air dia dah tak de....tutup api dan sejukkan.
  2. Bila inti dah sejuk...baru buat doh....
  3. **Mula2 panaskan minyak dan planta dlm periuk kecil. masak hingga didih dgn api yg kecil. Sementara tu masukkan tepung dan garam dlm manggok besar...kacau2 rata...bila dah didih planta tadi...masukkan skit2 dlm tepung tadi....gaul dgn sudu/ senduk kayu sebab panas.....kacau2 rata sampai habis. Kemudian isi air...isi skit2 dan mula la menguli.....uli sampai doh jadik macam doh buat roti lembut dia...dan texture dia pun lebih kurang sama...rasa cam lembut dan boleh nampak doh tu naik skit.....uli sampai tak melekat doh tu pada mangkok dan tangan....bila dah dpt doh camni maknanya betul la tu....kemudian balut doh dgn plastik...rehatkan dlm 10m...
  4. Lepas doh direhatkan kita akan dpt doh yg lebih lembut...nampak dia cam berpeluh doh tu....kemudian boleh la mula kan proses menggelek doh dan mengisi inti.....ambil skit tepung dan tebarkan tepung tu sebelum gelek setiap doh....saya guna acu bulat yg besar tuk dptkan betuk yg sekata...kalau tak dek boleh guna cawan....gelek nipis dan bolehla isi inti.....bagus tips balut doh ni dgn plastik sebab doh tu akan lembut sentiasa dan tak dek masalah doh tu akan kering kalau kita buat byk pun dohnya....
  5. Bila dah habis buat karipap tadi....boleh la goreng...faktor menggoreng pun penting jugak....kalau tersalah cara...kulit tu tak rangup sgt dan tak dek ruang2 kosong kat dlm dia....kalau betul cara goreng nya..karipap tadi akan mengembang dan rangup lama....saya kalau goreng pagi....malam pun still sedap lagi kalau nak makan. Masukkan minyak yg byk dlm kuali.....panaskan minyak dan bila minyak dah panas...tutup api dan baru masukkan kuih karipap...ni utk mengelakkan karipap tadi kulit dia berjerawat dan karipap masak sekata...isi jgn penuh sgt dlm kuali....lepas tu hidupkan balik api...api kecil je....dan kemudian biar karipap tu masak hingga kuning....selalu balik2 kan dia...tapi jgn kasar sgt masa nak balikkan sebab kulit ni rangup...takut pecah....dah kuning kaler dia...boleh la angkat. bila nak masukkan karipap tuk kali kedua...tutup balik api kuali dan letak karipap dan hidupkan balik api...sama macam proses pertama...buat cam ni tiap2 kali nak menggoreng..
  6. Cara2 nak simpan kalau ada karipap yg lebih....dulu2 saya akan goreng sekejap dan toskan karipap...bila dah sejuk susun dlm tupperware dan simpan dlm peti ais...tapi kadang2 letih dan leceh kalau guna cara ni...so saya guna cara lain....masa proses buat karipap tadi...bila dah siap satu dulang....saya simpan dlm peti ais....biar dlm 1/2 jam dan kemudian keluarkan dia dan baru susun dlm tupperware...boleh simpan bertinggkat2 kalau ikut cara ni sebab karipap tadi dah keras kulit dia....kalau nak lapik dgn plastik antara karipap tu pun boleh...tapi saya kadang2 tak buat pun. karipap tapi tak melekat kulit dia antara satu sama lain sebab kita dah keraskan kulit dia dulu sebelum tindan2kan....
( nota:kalau ikut cara2 masak kulit saya tu....insyaallah anda akan dpt kulit yg rangup dan ada ruang kat dlm dia....saya selalu tertanya2 macam mana la org dpt kulit cam ni....dan faktor menggoreng penting...kalau api kuat memang kulit dia tak gelembong)

14 comments:

  1. Alhamdulillah jadi cantik karipap, tgk pun dh tau rangup..kat tukang promote ni x de sekatul dua ke..hihi , btw tahniah! :)

    ReplyDelete
  2. Salam Yatie betul tu kita pun lama dah behajat nak buat karipap tp x terbuat2 lg mmg npk menarik karipap yg Q dan kak so dea buat tempohari npk licin kulit nya...yati punya pun same npk bam bam sure isinya penuh...bilalah rajin nak meguluni....rasa 4ketul boleh

    ReplyDelete
  3. best...nye kalo dapat makan panas2..

    ReplyDelete
  4. Assalam kak yatie,nanti leh la try resepi nih lak,selalu tuh men agak2 jer utk doh kulit nih,bagusnya kak q,siap bagi penerangan panjang lebar n tips bagai,insyaAllah akan dipraktikkan..Comey2 karipap akak,sy bab mengelim tuh kekadang malas..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum Yatie,
    cara Amie makan karipap lain sikit....makan intinya saja... he hehehh

    ReplyDelete
  6. salam yatie.. sedapnyer.. zura suka sgt karipap.. nak2 makan time panas2 lg.. perghhh.. bombastik.. fantastik.. hihi.. nnti nk cuba lah.. lama x buat sendiri.. huhu..

    ReplyDelete
  7. montoks nyer karipap... semalam gee makan karipap jugak...nanti boleh kita tukar2 pinggan ek...

    ReplyDelete
  8. cantik karipap yatie.. mesti puas hati seisi keluarga makan :)

    ReplyDelete
  9. kak Yatie.. best arr karipap.. Lama dah tak buat karipap.. Suka kulit yg rangaup w/p dah sejuk karipap tu..

    ReplyDelete
  10. terima kasih kakyatie sebab mencuba...bagus betul promosi kakpia...hahahha

    ReplyDelete
  11. oo cam tu ya nak bg karipap tak berjerawat.... leh cuba ni.... tg yatie..

    ReplyDelete
  12. Assalamu'alaikum.. T'kasih sbb sudi share resepi karapap ni siap dgn penerangan yg lengkap giler. T'kasih byk2 skali lg.

    ReplyDelete
  13. salam kak yati..shida dah cuba buat jumaat lepas..memang sedap dan gebu..terima kasih atas entry nie dengan tips dan resepi nya yang mabeles

    ReplyDelete