Saturday, June 25, 2011

Puding Tauhu Lemak Manis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang tadi saya buat puding. Lama dah tak memuding, kali ni saya buat Puding Tauhu Lemak Manis. Sebenarnya dah lama berkenan nak cuba resepi puding tauhu dari K.Nor. Resepi tu menggunakan agar2 strip/tali. Saya mmng dah lama tak beli agar2 tali tu dan dah tak berapa mahir nak menggunakannya. Fikir punya fikir, saya pun cubalah buat puding tauhu menggunakan agar2 serbuk. Saya agak2 je macam buat puding laici dangdut, cuma bahan2nya saja lain sedikit. Puding kali ni menggunakan susu pekat manis dan santan. Rasanya tentulah lagi lemak kan...bila dah cuba, mmng betullah. Puding ni terasa, lembut, lemak manis dan yg pentingnya sedap. Puding ni sesuai di makan bersama laici dan air laici sekali, boleh juga di makan bersama susu segar dan laici, boleh juga di makan begitu saja. Terpulanglah pada selera masing2 ya. K.Nor jngn marah ya Yatie buat puding tauhu guna agar2 serbuk. Rasanya tentu lebih kurang sama je ya. Lenkali, Yatie cuba juga guna agar2 strip tu....itupun kalau rajin laaaaa....Jom kita semak resepi puding yg sedap ni.




Bahan-Bahan
  • 10 gm agar-agar serbuk
  • 7 cwn air
  • 1/2 cwn gula
  • 1 cwn susu pekat
  • 1 cwn santan (200ml santan kotak+50ml air)
  • 1 tin susu cair
Cara-Cara
  1. Masak agar2 serbuk bersama air dan gula hingga mendidih.
  2. Masukkan susu pekat, kacau rata. Masukkan santan dan susu cair. Kacau lagi.
  3. Setelah siap, tutup api dan biarkan sebentar.
  4. Tuangkan ke dalam acuan mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
  5. Kemudian sejukkan dalam fridge.
  6. Boleh juga di tuang ke dlm loyang, tapi kalau nak makan kenalah sendukkan kedlm mangkuk kecil.
  7. Hidangkan bersama buah laici ataupun bahan2 kuah seperti di bawah.
Bahan kuahnya
  • 1 tin laici- toskan airnya, siat2kan laici tu
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn air masak
  • 1 cwn air laici tadi
  • 5 sudu besar gula, nak lebih pun boleh
Caranya.
  1. Bancuhkan air masak bersama gula. Masukkan air laici tadi, susu cair dan gaul sebati. Masukkan laici yg di siat2 tadi. Bila dah siap, bolehlah di hidangkan bersama puding tauhu lemak manis.
  2. Selamat Mencuba.

20 comments:

  1. Assalamualaikum...
    Kak santan pekat @ santan cair erk?

    ReplyDelete
  2. sedapnya puding tuuu ... yummy!

    ReplyDelete
  3. salam K.yatie..
    Sejuk mata tgk puding tp rsnya lagi sejuk tekak ni klu dpt menikmatinya..hehee :-)

    ReplyDelete
  4. salam yatie..sedap tu kalu dpt mkn puding lemak manis..sejuk je masuk tekak

    ReplyDelete
  5. Assalam kak yatie,sedapnyer puding nih,dah lama nak try,tapi mmg duk cadang nak guna agar2 serbuk gak,sbb xda yg tali..Terliur dari kak nor n kak izah duk tayang lagi,huhu..

    ReplyDelete
  6. sedapnya...suka mkn puding tapi yg ni lum try lagi..nk kena cari laici dulula...hehe

    ReplyDelete
  7. Kak Yatie.. Wah akak pun dah buat yer.. Hai..naz jer yg terkedek2 lg.. Bnyk resepi yg dah tak terbuat...huhuuhuu..

    ReplyDelete
  8. nampaknya kena mula buat puding pula lah tgk yatie asyik aje tayang benda ni semua...hehe

    ReplyDelete
  9. ehhh rasanya dah komen smlm.. mana lak ilang komen k.nor tu ya.. huh kena komen lg la ni ya..

    ReplyDelete
  10. suka sangat puding ni...
    sedapppp...
    memang terbaik..
    terliur lagi nengoknya.....

    ReplyDelete
  11. suka sangat puding ni...
    sedapppp...
    memang terbaik..
    terliur lagi nengoknya.....

    ReplyDelete
  12. assalam,
    amie pun lebih suka gunakan agar2 serbuk, lebih cepat & mudah...

    ReplyDelete
  13. yeaayyy..akhirnya kak yatie dah buat guna agar2 serbuk..nak copy kak..lama dah dok intai tp mmg tak beli agar2 jenis tali tu..tu yg lama dok perap tu...tocey kak..meh nak prabihkan yg belen2 tuh..hehe..
    santan pekat ke cair kak?

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum akak..
    waaah sedaaaapnya tu akak... bila ler giliran diana plak nie nak buat... dah lama teringin nak makan puding nie.. nmpk sedap sesgt...

    ReplyDelete
  15. kak yatie ni mmg rajin laa..eina ni..ntah la,tenggelam timbul je rasa...hahaa

    ReplyDelete
  16. sure lembut ni eh yatiee..x sabar ler cha nk cuba!!! ....

    ReplyDelete
  17. kena komen sekali lg nampaknya ya yatie, komen smlm tak masuk la pulak..

    alhamdulillah.. menjadi gak projek puding tauhu menggunakan agar2 serbuk.. tahniah.. tak marah2 pun yatie, lg la k.nor suka sbb dah ada resipi puding tauhu versi serbuk agar2.. mmg sebelum ni terfikir nak try buat versi serbuk agar2 sbb ramai yg nak buat guna serbuk agar2 tp k.nor ni tak terbuat.. asyik tak ingat jer.. bila yatie dah buat ni, mudah org lain nak ikut.. mekasih banyak2 sudi try dan sudi olah dgn serbuk agar2.. tq.. tq :)

    ReplyDelete
  18. Puding tauhu tapi tak perasan pulak, mana tauhu dia ek?

    Nampak sedaap gak ni ;)

    ReplyDelete
  19. ape perbezaan yang ade antara puding dari agar2 tali dengan puding dari agar2 serbuk ?

    ReplyDelete
  20. salam...
    mmg nmpk sedap sgt...sya nk tnya satu jer...name puding tauhu..tp mane tauhunye???ke saya yg keliru??explain skit...

    ReplyDelete