Saturday, June 18, 2011

Ayam Sos Plum Bersama Nenas

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Tentunya semua dah makan tengahari, maklumlah dah pkl 3 ptng ni mesti semuanya dah makn. Hari ni saya masak lewat sbb pagi tadi dah makan mee goreng, so kenyang lagi..jadi masak pun lewat sikit. Hari cuti2 ni mmng semuanya jadi lewat..hehehehe..faham2 jelah. Ok kali ni saya masak Ayam Sos Plum. Teruja bila melihat masakan dari Diana, K.Nor dan Mas juga dah mencubanya. Rasa tak sabar nak merasa ayam sos plum ni. Resepi asal dari Diana menggunakan nenas, manakala K.Nor menggunakan mangga muda, Mas pula menggunakan kentang. Apa pun bahan utama menggunakan sos plum, masakan ni mmng sedap. Saya pula menggunakan nenas dan bahan2 rempah saya kisar je supaya kuah menjadi pekat. Terpulanglah pada selera masing2 ya.

Terima kasih Diana@Melley Mey kerana berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Banyak lagi resepi2 yg menarik dari Diana yg harus di cuba. Jom kita singgah blog Diana.



Bahan-Bahan
  • 800 gm ayam ~ dipotong kecil
  • 1/2 biji nenas - di potong kecil, guna nenas dlm tin pun boleh
  • sedikit hirisan daun ketumbar ~ utk ditabur
Bahan Perap:
  • 2 sudu besar sos lada hitam(kalau takde ganti 1 sb sos tomato+1 sb sos tiram+1 sk serbuk lada hitam)
  • 1/2 sudu kecil garam
Bahan A:
  • 5 ulas bawang merah (saya guna 1 biji bwng besar) ~ dicincang
  • 3 ulas bawang putih ~ di ketuk dan dicincang
  • 1 in halia ~ diketuk dan dicincang
  • 3 biji cili merah ~ dibuang biji dan dicincang
  • 5 - 7 biji cili api merah ~ dihiris
  • ** Saya kisar semuanya biar kuah pekat.
Bahan B:
  • 3 sudu besar sos plum ~ k.nor guna brand life
  • 2 sudu besar sos cili thai (kalau takde ganti dngn sos cili je)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • garam
  • gula
Cara Menyediakannya.
  1. Perapkan ayam bersama bahan2 perap selama 30 min atau lebih.
  2. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak (tp jgn sampai garing).
  3. Angkat dan ketepikan.
  4. Tinggalkan lebih kurang 5 sudu besar minyak dalam kuali dan tumis bahan2 A hingga wangi dan sedikit garing.
  5. Masukkan bahan B dan goreng lagi hingga pecah minyak.
  6. Masukkan ayam dan hirisan nenas kedalam kuali dan gaul hingga rata.
  7. Goreng seketika supaya rempah tumisan menyerap ke dalam isi ayam.
  8. Angkat dan hidangkan atas pinggan.
  9. Taburkan pula hirisan daun ketumbar dan sedia utk dimakan.

11 comments:

  1. Salam.. Kak Yatie. menariknya menu ni.. Bila2 boleh cuba.. TQ atas kunjungan ke blog.

    ReplyDelete
  2. Assalamu'alaikaum ww,salam kenal dari Indonesia,apa kabar Ibu Yatie??saye sngat tertarik dengan resep-resepnya,kebetulan kita punya hoby yang sama yaitu suka masak-memasak,,oh ya,saye mahu jadi follower blog anda kalo boleh.and saya juga mengundang anda untuk singgah di my blog,sekedar lihat-lihat ( tengok ) siapa tahu ada yang bermamfa'at.and terimakasih andai Ibu Yatie mahu menjadi follower on my blog,,,demikian Salam persahabatan dari jauh,dedetea66.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. memang menjilat jari masakan ni kan yatie :0

    ReplyDelete
  4. sedappp...
    memang best ayam ni...
    mas suka sangat...

    ReplyDelete
  5. uishhh sedapnya lauk akak ni...nak skit nk cicah pizza ni..hehe

    ReplyDelete
  6. warna merah die memang membuatkan kecur liurrr. slurpppp. sedapnyerrr..

    ReplyDelete
  7. Salam kak! ni ada nenans kita suke, masam2 manis kan kak? jarang beli sos plum sbb tak tahu nak guna apa dgn sos plum :D dulu2 beli sampai xpired tak guna hihihi...

    ReplyDelete
  8. sungguh menyelerakan...pasti se isi keluarga suka dgn hidangan akak

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum akak ...
    terima kasih kerana sudi mencuba yer akak... n diana seronok sgt bila resipi nie d olah menjadi pelbagai... kalau dulu hanya 1 cara jer.. lepas tu dah ada 4 cara dah... hehehe... suka sgt.. n nanti nak try gak cara2 yg lain tu.. ;)nmpk sungguh sedap.. Kepekatan kuahnya tu yg membuatkan terliur tgk tu.. :)

    ReplyDelete
  10. wahh pekatnye kuah die...nampak sedap lah..terliur pulak tengok..tp eina x leh makan nenas lagi...baru preggy 4 bln..takut nak mkn

    ReplyDelete
  11. Nampak sedap resepi yang you kongsi dengan kita orang.mesti try ni.

    ReplyDelete