Tuesday, May 3, 2011

Sambal Tomato

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni saya masak ringkas je tetapi amat menyelerakan kami sekeluarga. Saya masak lemak pucuk ubi, ayam goreng berempah dan sambal belacan. Kalau lauk2 mcm ni mmng kena ada ikan masin....maunya bertambah2 nasi dan lauk, tak sedar dah berpinggan kita makan. Ok, kali ni nak kongsi resepi sambal tomato yg ringkas. Sambal ni seakan2 sambal belacan juga, cuma saya lebihkan hirisan tomato.

Dalam keluarga saya ni, mmng semuanya suka makan buah tomato. Lagi2 anak saya yg bongsu tu. Hamka mmng suka sangat makan tomato. Dia makan mcm makan buah. Kadang2 tu sampai 2 biji sekali makan. Kalau tomato ceri tu, sepeket tu utk dia sorang je. Sekali makan setengah peket. Saya tak kisah sebab mmng elok makan buah tomato ni. Seronok tngk dia makan buah yg menyihatkan ni. Oklah jom kita tngk resepi sambal tomato ni. Bila Hamka dah bujang nanti, bolehlah dia buat sendiri sambal tomato ni. Masa tu, letaklah berapa banyak tomato yg dia hendak...hehehe...gurau jek.


Bahan-bahan
  • 4 biji cili merah
  • 2 biji cili hijau
  • 6 biji cili padi merah
  • 1 sudu besar belacan-bakar sebentar
  • 2 biji tomato
  • 3 biji limau kasturi
  • sedikit garam dan gula
Cara-cara
  1. Cili merah dan cili hijau dipotong pendek.
  2. Tomato dihiris dan limau dibelah dua, ketepikan dulu.
  3. Masukkan semua cili dan belacan bakar ke dalam lesung dan tumbuk sehingga lumat.
  4. Masukkan tomato yg di hiris, sedikit garam dan gula.
  5. Lenyekkan tomato tu sedikit dan gaul sebati.
  6. Perahkan jus limau kasturi dan bolehlah di hidangkan.
  7. Hidangkan bersama ulam2an dan lauk kegemaran.

2 comments:

  1. sedap ni!mkn dgn nasi panas.kalau dulu saya gaul nasi kat dlm lesung batu bekas tumbuk sambal tu..perrrggh! pnh gak mkn sambal ni ngan hirisan kulit limau tu skali ms pg kenduri rmh kwn,sedap :p~

    ReplyDelete
  2. terliur tgk sambal tomato nih!!! wah nk buat la blk nih... anak dlm kandungan nih da tendang2 da biler mama dier terliur!!! hahaha... (^^,,)

    ReplyDelete